radyobir
radyobir

AB, Rusya'ya yardım etmemesi için Çin'i uyardı

Batılı ülkeler Rus siyasetçi ve iş insanlarına yönelik yaptırımları sıkılaştırırken, ABD Çin'i Moskova'ya askeri veya mali yardım sağlamaması konusunda uyardı.

15 Mart 2022 08:10 | Güncelleme :15 Mart 2022 12:29 | Kategori: ABD

Rusya'nın üç hafta önce başlayan Ukrayna'daki siviller ülkeyi terk etmeye devam ederken, kuşatma altındaki kentlerdekiler tahliye edilmeyi bekliyorlar.

Rus ve Ukraynalı müzakereciler arasında krizi hafifletmek amacıyla düzenlenen görüşmelerin bugün devam etmesi bekleniyor. Dün video konferans yöntemiyle gerçekleşen görüşmede ilerleme sağlanamamıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta başlattığı işgalden bu yana gerçekleşen yoğun çatışmalar ve bombalı saldırılarda binlerce hayatını kaybetti.

Ukrayna'ya saldırısını "özel askeri operasyon" olarak niteleyen Rusya amacının Ukrayna'yı silahlardan ve "Naziler" olarak nitelendirdiği kişilerden arındırmak olduğunu ifade ederken, ABD ve Batılı ülkeler Rusya'nın Ukrayna'yı işgal için temelsiz mazeretler ortaya koyduğunu ifade ediyorlar.

ABD'DEN ÇİN'E MESAJ

ABD, Rusya'nın Çin'den askeri ve ekonomik yardım istediğini ve Çin'in yardım etme arzusu olduğunu ortaya koyduğunu iddia etti.

Moskova, askeri hedeflerini yerine getirebilmek için yeterli kaynağa sahip olduğunu belirterek ABD'nin iddiaları reddederken, Çin Dışişleri Bakanlığı, yardımla ilgili haberleri "dezenformasyon" olarak nitelendirdi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Çin'in üst düzey diplomatı Yang Jiechi'nin Roma'da gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price gazetecilere, "Beijing'e seyirci kalmayacağımızı çok net bir şekilde ilettik. Hiçbir ülkenin Rusya'ya, kayıplarını telafi için yardım etmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Bir ABD'li yetkiliye göre, Sullivan ile Jiechi'nin yedi saat süren ve "yoğun" geçen toplantısı "anın ciddiyetini" yansıtıyordu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI