radyobir
radyobir

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, Kolombiya'da

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kolombiya Dışişleri Bakanı Alvaro Leyva ile bir araya geldi.

28 Nisan 2023 07:00 | Kategori: Latin Amerika

Uluslararası "Venezuela" konulu konferans kapsamında Kolombiya'ya gelen Borrell, başkent Bogota'da Leyva ile AB ve Kolombiya ilişkilerini ele aldı.

Leyva, konferans vesilesiyle Kolombiya'yı ziyareti için Borrell'e teşekkür ederek, "Avrupa Birliğinin barış sürecindeki rolünün en başından bu yana çok ama çok değerli bulduğumu kabul etmeliyim umarım bu destek tam barış politikası ile bağlantılı olmaya devam eder." ifadesini kullandı.

Borrell de AB ile Kolombiya ilişkilerinin halihazırdaki ticari anlaşmalarla gelişmekte olduğunu belirterek, yeni ortaklık ve iş birliği anlaşmalarının imzalanması hususunda taahhütte bulunduklarını bildirdi.

Yıllar önce Avrupa ile Kolombiya arasındaki ilişkinin basit anlamda enerjiden ibaret olduğunu anımsatan Borrell, "Bugün başta tarım olmak üzere ekonomik sektörler çok daha önemli bir role sahip. Bu anlaşmaların güncellenmesi ve Kolombiya'nın son yıllarda istediği ekonomik gelişmeye uyarlanması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Borrell, Kolombiya'daki Venezuelalı göçmen nüfusun sosyoekonomik entegrasyonu için 10 milyon avro, ormanların tahrip edilmesinin önlenmesi için 10,5 milyon avro, yargı sistemi için 2 milyon avro ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadele için de 3,8 milyon avro kaynak tesis edileceğini duyurdu.

Kolombiya'nın ev sahipliğinde 25 Nisan'da düzenlenen "Venezuela" konulu uluslararası konferans, özgür seçimlerin yapılması ve Venezuela'ya yönelik yaptırımların kaldırılması çağrısıyla sona ermişti.

Venezuela konulu konferansa, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Almanya, Arjantin, Barbados, Bolivya, Brezilya, Kanada, Şili, İspanya, ABD, Fransa, Honduras, İtalya, Meksika, Norveç, Portekiz, Birleşik Krallık, Saint Vincent, Grenadinler, Güney Afrika ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi katılmıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI