radyobir
radyobir

ABD aylarca zamanı boşa mı harcadı?..

Ocak ayının ilk günlerinde Çin'de Corona virüsünün yayılmasıyla Trump yönetimi yaklaşık 2 ay herhangi bir adım atmadı. Bu süre içinde Washington'un federal stokları olması gereken malzemelerle güçlendirebileceği kaydediliyor.

06 Nisan 2020 10:00 | Kategori: Dünya

Associated Press’in haberine göre federal kuruluşlar sağlık çalışanlarının ihtiyaç duyduğu maskeler, solunum cihazları ve diğer malzemelerle ilgili isteklerini karşılamayıMart ayının ortasına kadar bekledi.

Bu zamana kadar bazı eyaletlerde hastaneler Stratejik Ulusal Stoklar’dan yardım talep ederken binlerce vakayı gerekli malzemeler olmadan tedavi etti.

Şimdi ise krizin üçüncü ayında stoklar nerdeyse tükendi. Bazı eyalet vey ere yetkililerin kırık solunum cihazları aldıkları haberleri geliyor.

Obama döneminin Sağlık Bakanı Kathleen Sebelius’a göre Amerika iki ayı boşa harcadı.

Ocak ayının ortalarında Amerikalı yetkililer Çin’in Hubei eyaletindeki hastanelerin kapasitelerini aştığını, birçoğunun solunum cihazına bağlandığını görebilirlerdi. İtalya da kısa süre sonra doktor ve malzeme eksikliğiyle karşılaştı.

Trump ve atadıkları eyaletler ve yerel yönetimlere, hastanelere kendi maskeleri, solunum cihazlarını alma çağrısı yapıyor, ulusal stokların son çare olması gerektiğini belirtiyor.

Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner bir basin toplantısında "federal stokların amacı bizim stoklarımız olması” ifadesini kullanması tartışma yaratttı.

Uzmanlar bu yönde açıklamalara tepki gösterirken federal yönetimin malzemelere en fazla nerde ihtiyaç olduğuna göre organizasyonu yapması gerektiğini belirtiyor.

Eyaletler, malzeme tedariki için kendi aralarında ve federal kuruluşlara karşı yarış yaptıklarını belirtiyor.

Trumpyaklaşık 1 ay boyunca acil durumlarda Başkan’ın yetkisinde olan Savunma Üretim Uygulaması’nı yürürlüğe koymayı reddetmişti. Bu uygulamayla yönetim özel şirketlerden isteçağrılara ragmen diği malzemeyi üretmesini isteyebiliyor.

Çin’de virüsün ortaya çıkmasından 3 aydan fazla bir süre sonra Trump sonunda şirketlere bu emri vereceğini söyledi.

Trump, Ocak ve Şubat aylarında ise virüsün tehdidini çok önemsiyor görünmüyordu ve salgının kontrol altında olduğunu ve iyi bir şekilde sona ereceğini kaydediyordu.

Sağlık Bakanı Alex Azar 27 Şubat’ta Amerikan halkı için riskin çok düşük olduğunu belirtiyordu.

Salgının nasıl yayıldığıyla ilgili testlerin azlığı nedeniyle yeterli very toplanamayınca federal ve eyalet yönetimleri de hazırlık konusunda başarısız oldu.

Trump bu konuda bazı Demokrat valileri suçladı ve daha takdir edici olmalarını istedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI