radyobir
radyobir

ABD - Çekya toplantısında Rusya ve Çin'e karşı tavır

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Jan Lipavský başkanlığında gerçekleştirilen ABD-Çek Cumhuriyeti Stratejik Diyalog Toplantısı'nda, ikili ilişkilerin yanı sıra Rusya ve Çin'e karşı işbirliği konuları ele alındı.

03 Mayıs 2023 08:35 | Kategori: Avrupa

ABD Dışişleri Bakanlığından, ABD-Çek Cumhuriyeti Stratejik Diyalog Toplantısı'na ilişkin yapılan açıklamada, "Bakan Blinken, değerli bir NATO müttefiki ve bölgesel güvenlik, askeri modernizasyon ve sivil nükleer işbirliği konularında kilit bir ortak olarak Çek Cumhuriyeti ile yakın işbirliğini sürdürme konusundaki güçlü kararlılığını ifade etti." denildi.

Açıklamada, tarafların, Rusya ile savaşta Ukrayna'yı destekleme konusundaki ortak taahhütlerini yinelediği ve iki bakanın Çin ile ilgili ortak endişelerini dile getirdiği kaydedildi.

Heyetler arasındaki toplantının ardından iki ülkenin dışişleri bakanlıkları, ortak yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Demokratik müttefikler ve ortaklarla birlikte, otoriter rejimlerin uluslararası kuralları yeniden tanımlama girişimlerine karşı birlik olmalıyız. Rusya, Ukrayna'daki eylemlerinden sorumlu tutulmalıdır. Rusya'nın, dünya çapındaki kötü niyetli faaliyetlerini sınırlamak için de birlikte çalışacağız." görüşü paylaşıldı.

İki ülkenin, Rusya'yı, kuvvetlerini Ukrayna, Moldova ve Gürcistan topraklarından tamamen çekmeye ve uluslararası kabul görmüş sınırlara saygı göstermeye çağırdığı belirtilen açıklamada, "NATO'nun birlik ve beraberliği hayati önem taşımaktadır. Özellikle İttifak'ın doğu kanadında NATO'nun caydırıcılık ve savunma konuşlanmasının güçlendirilmesini destekliyoruz. Finlandiya'nın NATO üyeliğini memnuniyetle karşılıyoruz ve İsveç'in hızlı üyeliğini tamamen destekliyoruz." değerlendirmesinde bulunuldu.

Ortak açıklamada, heyetlerin, Rusya'ya mali yaptırımlar konusunda koordinasyonun yanı sıra Rusya'ya verdiği destekten dolayı Belarus'a da hesap sorulması için işbirliği yapmayı görüştükleri aktarıldı.

Açıklamada, enerji güvenliği konusunda ise "Çek Cumhuriyeti ve ABD, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, Rusya'nın petrol satışlarından elde ettiği gelirin sınırlandırılması ve nükleer enerji konusunda işbirliğini teşvik ederken, yenilenebilir enerjiye yatırım ve kalkınmayı hızlandırma fırsatlarını tartıştı." ifadelerine yer verildi.

Çin'e karşı iki ülkenin ortak bir vizyona sahip olduğu değerlendirilen açıklamada, Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarı koruma ile Tayvan da dahil olmak üzere bölgedeki ortaklarla destek ve işbirliğini derinleştirme taahhüdünde bulunuldu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI