radyobir
radyobir

ABD-Çin gerilimi tırmanıyor!..

Çin Parlamentosu'nun dün onayladığı Hong Kong ulusal güvenlik yasasının ardından, demokrasi aktivistleri ve Batı ülkeleri bunun şehrin özgürlüğünü etkileyebileceğinden ve küresel finansal merkez oluşunu tehlikeye atabileceğinden endişeleniyorlar.

29 Mayıs 2020 08:55 | Kategori: Dünya

Çin Parlamentosu dün geçen yıl hükümet karşıtı protestolarla sarsılan şehirde ayrılık, tahribat, terör ve yabancı müdahelesiyle mücadele etmek için büyük çoğunlukla Hong Kong ulusal güvenlik yasasını onaylamıştı.

Bu adım, ABD, İngiltere, Avustralya ve Kanada tarafından şiddetle kınandı. ABD Başkanı Donald Trump'ın ekonomik danışmanı ABD yasaları altında özel ayrıcalıklardan faydalanan Hong Kong'a ticaret ya da diğer finansal konular söz konusu olduğunda artık Çin gibi muamele edilmesi gerekebileceği konusunda uyardı.

ABD'nin sert tepki vereceğini belirten Trump, gazetecilere Çin ile ilgili Cuma günü basın konferansı düzenleyeceğini söyledi. Trump, "Kesin kararlar alacağız ve bunları konuşacağız" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın şehrin yararlandığı ABD'nin ekonomik ayrıcalıklarının sonlandırılıp sonlandırılmayacağına karar vermesi bekleniyor.

Çinli yetkililer ile Hong Kong'un Beijing destekli hükümeti ise, şehrin özerkliğine bir tehdit obulunmadığını savunuyor. Ancak eleştiriler güvenlik yasasının eskiden İngiliz kolonisi olan Hong Kong'un yüksek seviyedeki özerkliğini yok edeceğine işaret ediyor. Hong Kong, 1997'de Çin'e bağlandığından beri "bir ülke, iki sistem" formulünü uyguluyordu.

Detayların gelecek haftalarda şekillenmesi ve yasanın Eylül'den önce yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI