radyobir
radyobir

ABD'den Çin'e ortak çalışma çağrısı

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, Çin'den, sorumlu küresel bir güç olarak, tüm dünyayı ilgilendiren konularda ABD ile çalışmasını istedi.

27 Temmuz 2021 08:46 | Kategori: ABD

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, AP ajansına verdiği röportajda, Çin'in Tiencin kentinde Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Xie Feng ile yaptığı görüşmeleri değerlendirdi.

Çin'den, farklılıkları bir kenara bırakıp sorumlu küresel bir güç olarak iklim ve Kovid-19 salgını gibi küresel konularda ABD ile çalışmasını isteyen Sherman, farklılıklardan daha önde gelen konuların bulunduğuna dikkati çekti.

Wendy Sherman, bu konuların, büyük güçlerin küresel sorumluluğunda olduğuna işaret etti.

Çin, farklılıkları korurken ortak noktada buluşmak istiyor

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Xie, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ilişkileri çıkmaza sokmakla suçladığı ABD'den 'oldukça yanlış zihniyetini ve tehlikeli politikasını' değiştirmesini istemişti.

Xie, Çin'in farklılıkları korurken, ortak noktada buluşmak istediğini savunmuştu.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, 24 Temmuz'da bir televizyon kanalına verdiği röportajda, ABD'nin üstünlük taslayan bir davranış benimsediğini ve diğer ülkeleri baskı altına almak için gücünü kullandığını söylemişti.

'ABD'ye eşit davranmayı öğretme sorumluluğumuz var'

Dünyada, herhangi bir ülkenin diğerlerinden üstün olamayacağını vurgulayan Wang, şunları kaydetmişti: "Çin, herhangi bir ülkenin, diğerlerinden üstün olduğuna dair iddiasını asla kabul etmeyecektir. Eğer ABD, diğer ülkelere eşit davranmayı öğrenmediyse; Çin ve uluslararası toplumun, ABD'ye bunu nasıl yapacağını öğrenmesi konusunda yardımcı olma sorumluluğu var."

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI