radyobir
radyobir

ABD'den Irak'a üst düzey ziyaret

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı David Hale, Irak'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

20 Aralık 2019 07:39 | Kategori: Dünya

Irak Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Berhem Salih, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı David Hale'i Bağdat'taki Selam Sarayı'nda kabul etti. 

Görüşmede ikili ilişkiler ve iş birliğinin geliştirilmesinin yanı sıra bölgesel ve uluslararası gelişmeler ele alındı. 

Açıklamada, Hale'in 'ABD'nin Irak'ın güven ve istikrarını desteklediği, Iraklıların barış, özgürlük ve ülke egemenliğine saygı içinde yaşama arzularının önemsediğini' vurguladığı kaydedildi. 

Açıklamada Salih'in de ülkenin içinde bulunduğu durumlara ilişkin çözümlerin dış müdahaleden uzak, ulusal kararlarla alınmasının önemine değindiği belirtildi.

Ziyarete ilişkin Irak Başbakanlık Ofisi'nden de açıklama yapıldı. Buna göre Hale, Başbakan Adil Abdulmehdi ile bir araya geldi. Görüşmede stratejik ortaklık, anayasal kurumlar ve ülke egemenliğine saygı konuları ele alındı.

Irak'ta iki ayı geçen yoğun protestolar yaşanırken, yeni başbakanın belirlenmesi sürecindeki krizin tırmandığı bir sırada gerçekleşen sürpriz ziyaret ABD'nin muhtemel baskı ve müdahalesini akıllara getirdi. 

Irak anayasasına göre Cumhurbaşkanı'nın 15 gün içinde bir adaya hükümeti kurma görevi vermesi gerekiyor. Bu süre dün saat 24.00 itibarıyla doldu.

Salih'in hükümeti kurma görevi verdiği adayın meclis onayından da geçmesi gerekiyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI