radyobir
radyobir

ABD'den İran'a yalanlama!..

İran devlet televizyonu Tahran'ın, Washington'un Amerika'da tutulan 4 İranlı'yı serbest bırakması ve dondurulan 7 milyar dolarlık İran kaynaklarının yeniden kullanıma açılması karşılığında, casuslukla suçlanan 4 Amerikalı'yı serbest bırakacağını açıkladı. Ancak Washington böyle bir anlaşmanın yürürlükte olmadığını belirtti.

03 Mayıs 2021 08:36 | Kategori: ABD

İran devlet televizyonu bir İranlı yetkiliye dayandırdığı haberinde ayrıca İran asıllı İngiltere vatandaşı Nazanin Zaghari-Ratcliffe’in de İngiltere’nin Tahran’ın sahip olduğu askeri malzemelerin borcunu ödediğinde serbest bırakılacağını kaydetti.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili de İran devlet televizyonunun haberine çok önem verilmemesi gerektiği mesajını verdi.

İran’la Amerika’nın aralarında bulunduğu Batılı ülkeler, Washington’un 3 yıl önce çekildiği nükleer anlaşmayı canlandırmak için müzakereler yürütüyor.

İranlı yetkililer Reuters haber ajansına geçen ay yaptıkları açıklamada kalıcı bir anlaşmaya varmak için ara bir anlaşmaya varılabileceğini kaydetmişti.

Söz konusu ara anlaşmaya ABD yaptırımları çerçevesinde dondurulan İran kaynaklarının yeniden kullanıma açılmasının da dahil olabileceği kaydedilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price da Reuters’a yaptığı açıklamada tutuklu takası anlaşmasına varıldığına dair haberlerin doğru olmadığını kaydetti.

Price, İran’da tutuklu olan ya da kaybolan Amerikalılar’ın durumlarını her zaman dile getirdiklerini ve onları aileleriyle buluşturana kadar durmayacaklarını da vurguladı.

İran devlet televizyonunun haberi Beyaz Saray Genel Sekreteri Ron Klain tarafından da yalanlandı.

Klain, haberin doğru olmadığını söyledi ve 4 Amerikalı’nın serbest bırakılmasıyla ilgili bir anlaşmanın olmadığını vurguladı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI