radyobir
radyobir

ABD'den Myanmarlı silah tüccarı ve şirketine yaptırım

ABD yönetimi, Myanmar'daki askeri rejimin silah alımlarını kolaylaştıran bir kişi ve şirketi yaptırım listesine ekledi.

09 Kasım 2022 06:02 | Kategori: ABD

ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, söz konusu yaptırım kararının Avrupa Birliği yaptırımlarıyla bağlantılı olarak Myanmar'da 8 Kasım 2020'de yapılan son genel seçimlerin ikinci yıl dönümünde alındığı aktarıldı.

Açıklamada, Myanmar'daki askeri rejim için silah alımlarını kolaylaştıran bir kişi ve şirketin yaptırım listesine alındığı kaydedildi.

Yaptırım uygulanan Kyaw Min Oo'nun Myanmar ordusuyla yakın bağları olan bir iş insanı olduğu belirtilen açıklamada, Şubat 2021'de gerçekleşen darbeden bu yana Kyaw Min Oo'nun Myanmar ordusu adına silah anlaşmalarını ve silah alımlarını kolaylaştırdığı ifade edildi.

Açıklamada, Kyaw Min Oo'nun askeri uçakların bakımını kolaylaştırmak için ise şirketi Sky Aviator'ı kullandığı aktarıldı.

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin eski fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

- Tornado Cash'in yaptırım nedenleri genişletildi

Öte yandan Hazine Bakanlığı, Kuzey Kore'yi desteklediği iddiaları üzerine kripto para karıştırma hizmeti veren Tornado Cash'e yaptırım uygulama gerekçesini genişletti.

Bakanlık, ağustos ayında, bilgisayar korsanlarının siber suçlardan elde edilen gelirleri aklamalarına yardımcı olduğu iddiasıyla Tornado Cash'e yaptırım uygulama kararı almıştı.

Ayrıca, Hazine Bakanlığı Kuzey Kore'nin hava yolu şirketi Air Koryo'nun iki çalışanını da balistik füze ve silah programları için nakliye ve tedarik faaliyetlerinde bulundukları gerekçesiyle yaptırım listesine ekledi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI