radyobir
radyobir

ABD-G. Kore ortak tatbikatı başladı

ABD ve Kuzey Kore arasında 'nükleer gerginlik' sürerken, ABD ve Güney Kore her yıl tekrarlanan 'Ulchi Özgürlük Koruyucusu' adı verilen ortak askeri tatbikata başladı. Kuzey Kore'den ise 'nükleer savaş' uyarısı geldi.

21 Ağustos 2017 08:41 | Kategori: Dünya

ABD ve Kuzey Kore arasında, Pyongyang'ın geçen ay iki adet kıtalararası balistik füze (ICBM) denemesi yapması ve Guam adası açıklarını vurma tehdidi sonrası gerginlik devam ederken, ABD, Güney Kore ile ortak askeri tatbikatını başlattı.
'Ulchi Özgürlük Koruyucusu' adı verilen ve Kuzey Kore'nin tepkisini çeken, her yıl yapılan askeri tatbikatta genellikle bilgisayar simülasyonu kullanılıyor.

ABD'nin 17.500 askerinin ve 50 bin Güney Kore askerinin katıldığını belirttiği tatbikatların 11 gün sürmesi bekleniyor.

Tatbikatta tank manevraları ve gerçek cephane ile atışların yapılmayacağı, askerlerin bilgisayar simülasyonları ile karar verme yeteneklerini test edeceği belirtiliyor.

ABD ve Güney Kore tatbikatların savunma amaçlı olduğunu vurguluyor.

KUZEY KORE: UMURSAMAZCA DAVRANIŞLAR DURUMU KONTROL EDİLEMEZ NÜKLEER SAVAŞA DOĞRU GÖTÜRÜYOR

Kuzey Kore ise tatbikatların bir 'işgal provası' olduğunu savunuyor.

Pazar günü resmi yayın organı Rodong Sinmun gazetesindeki editoryal yazıda, tatbikatların Kore Yarımadası'ndaki durumu daha da kötüleştirebileceği vurgulandı ve 'kontrol edilemez nükleer savaş' uyarısı yapıldı.

Yazıda "Umursamazca davranışlar durumu kontrol edilemez bir nükleer savaş aşamasına doğru götürüyor" dendi.

Çin ve Rusya, temmuzda Kuzey Kore'nin balisitik füze denemelerini durdruması karşılığında ortak askeri tatbikatların durmasını önermişti.

Ancak ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford geçen hafta yaptığı açıklamada askeri tatbikatların durdurulmasının 'şu anda müzakere konusu olmadığını' söylemişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI