radyobir
radyobir

ABD ile doğrudan görüşmelere hazırız

Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Washington Post gazetesine röportaj vererek ABD yönetimi ile yaşanan gerilim ve ülkeye yöneltilen suçlamalara ilişkin açıklamada bulundu. Maduro, ABD yönetimi ve kendisini 'geçici devlet başkanı' ilan eden Juan Guaido'yla görüşebileceği mesajını verdi.

19 Ocak 2020 07:59 | Kategori: Dünya

Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro, son yıllarda ABD yönetimi ile tırmanan gerilime ilişkin açıklamalarda bulundu.

Washington Post gazetesine röportaj veren Maduro, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Caracas'a yönelik sert yaptırımları kaldırması ve iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirmeye çalışması halinde ABD'li petrol devlerinin yüksek kârlar elde edeceğini belirtti.

Maduro, "ABD ne kadar büyük olursa olsun hükümetler arasında saygı ve bir diyalog varsa, doğru bir bilgi alışverişi varsa, yeni bir model ilişki oluşturabileceğimizden emin olun" dedi.

Venezüella Devlet Başkanı, "Saygı ve diyalog ilişkisinden kazan-kazan durumu; çatışmacı bir ilişkiden ise bir kaybet-kaybet durumu çıkar. Formül bu" ifadelerini kullandı.

Oslo müzakereleri

Ülkesini vuran siyasi krize ilişkin yorumda bulunan Maduro, Batılı yetkililerin, Venezüella hükümetinin geçen yıl Norveç'te yürütülen görüşmelerde muhalefete, erken başkanlık seçimleri de dahil olmak üzere bir anlaşma teklif ettiği yönündeki iddialarını yalanladı.

'Guaido hataları yüzünden Ulusal Meclis'i kaybetti'

Maduro, ayrıca kendisini 'geçici devlet başkanı' ilan eden muhalif Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yla hâlâ görüşmek istediğini dile getirdi. Maduro, "Guaido hataları yüzünden Ulusal Meclis'i kaybetti. Beni suçlamayın. Şimdi ABD'ye cevap vermek zorunda olan o" diye konuştu.

'Kaç bin yaptırım olursa olsun bizi durduramayacaklar'
Diğer yandan Maduro, Venezüella'ya yönelik uluslararası izolasyonun arttığı iddiasını da reddetti. Venezüella lideri şöyle konuştu:

"Sana gerçeği söylememi ister misin? Avrupa'nın ya da ABD'nin ne yaptığını zerre kadar umursamıyorum. Hiç umursamıyoruz. Sadece ne yaptığımızı önemsiyoruz. Kaç bin yaptırım olursa olsun bizi durduramayacaklar."

'Rosneft Venezüella petrolünün yüzde 20'sini işliyor'

Bununla birlikte Maduro, Trump yönetiminin, Rus petrol devi Rosneft'in Venezüella ham petrolünün yüzde 70'ini işlediği yönündeki iddiasını da yalanladı. Maduro, bu miktarın yüzde 20 olduğu bilgisini verdi.

Maduro, röportajında ABD Başkanı Trump ile iletişime geçmenin bir yolunu bulmaya çalıştığını açıkladı. Venezüellalı lider, 2018 yılını sonlarına doğru ABD Temsilciler Meclisi üyesi Peter Sessions ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesine Trump'ın kişisel avukatı Rudolph Giuliani'nin de katıldığı iddiasını yalanladı.

Maduro, Giuliani'nin sesini duymadığını ancak Giuliani'nin hatta olduğu konusunda bilgi sahibi olduğunu ifade etti.

'Trump'ı yardımcıları yanlış yönlendiriyor'

Bunun yanı sıra Maduro, Trump'ın yardımcıları tarafından yanlış yönlendirildiğini ve görüşmek için neden kendisi yerine Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'u seçtiğine dair şaşkınlığını dile getirdi.

Venezüellalı lider, "(ABD Dışişleri Bakanı) Mike Pompeo'nun Donald Trump'ın ülkemize yönelik politikasındaki başarısızlığından sorumlu olduğuna inanıyorum. Bence Pompeo bir fantezi içinde yaşıyor. Ayakları yere basan bir adam değil. Sanırım Trump'ın Venezüella konusunda berbat danışmanları var. John Bolton, Mike Pompeo, Elliott Abrams yanlış bir vizyona sahip olmasına neden oldu" ifadelerini kullandı.

Deniz ablukası iddiaları

Maduro, Venezüella'ya yönelik olası topyekun bir deniz ablukası hakkındaki spekülasyonlara da değindi. Sözgelimi iddia, geçen yıl ABD medyası tarafından Trump yönetimi bünyesindeki isimsiz kaynaklara atıfta bulunularak ortaya atılmıştı:

"Bence bu hiç kimse için iyi olmaz, en azından ABD için. Tüm Karayipler'de çok fazla gerilim yaratır ve bu topluluğun parçası olan tüm hükümetlerin çıkarları için kötü olacaktır. Umarım yaşanmaz."

Son olarak Maduro, Washington ile görüşmeler başlasa bile özgür ve adil seçimler yapmanın yine de karışık bir gündem olduğunu kaydetti: "Bence büyük resim hakkında daha fazla düşünmeliyiz."

Venezüella Devlet Başkanı, ABD basınına en son Şubat 2019'da konuşmuştu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI