radyobir
radyobir

ABD'nin Afganistan planları değişebilir

New York Times'a göre ABD, Afganistan'da Taliban'a karşı hava operasyonu düzenlemeyi planlıyor. ABD'nin NATO birliklerinin çekilmesinden sonra askeri desteğini sürdürmeyi düşündüğü iddia edildi.

11 Haziran 2021 08:52 | Kategori: ABD

ABD askerlerinin tümünü 11 Eylül'e dek çekmeyi hedefliyor

ABD merkezli New York Times gazetesinin haberine göre ABD, Afganistan'da ilerleyişini sürdüren radikal-İslamcı örgüt Taliban'a Afgan ordusuna destek amaçlı hava operasyonları düzenlemeyi düşünüyor. Washington'ın Afganistan'la ilgili planlarının değişebileceği vurgulanan haberde, ABD'nin NATO birliklerinin çekilmesinden sonra da Afgan hükümetine askeri desteğini sürdürme seçeneği üzerinde durulduğu belirtildi. 

Habere göre, ABD Başkanı Joe Biden ve danışmanları, başlangıçta birliklerin çekilme sürecinin sona ermesinden sonra Afganistan'daki hava saldırılarına da tamamen son verilmesini istiyordu. Ancak Washington'daki bu görüşün şimdi değiştiği ve özellikle ABD'nin çıkarlarını tehlikeye atan durumlarda istisnai olarak terörist hedeflere yönelik hava saldırıları düzenlenmesinin düşünüldüğü ifade ediliyor.

Başkent Kabil'e olası bir saldırı ya da ABD ve ortaklarının temsilciliklerinin güvenliklerinin tehlikeye girmesi gibi istisnai durumlarda savaş uçakları ve insansız hava araçlarıyla operasyon düzenlenmesi planlanıyor.

"Uçaklar başka bir ülkeden havalanmalı"

Ancak hava saldırılarıyla Afgan yönetimine destek verilmesinin lojistik nedenlerde uzun süreli olamayacağının tahmin edildiği haberde, ABD'nin bu ay sonuna kadar hava üslerini boşaltmayı hedeflediğini, sonrasında bir operasyon düzenlenmesi durumunda ise uçaklarını başka bir ülkeden havalandırması gerektiğine işaret edildi.

Ülkedeki ilerleyişini hızlandıran Taliban, aralarında Kabil'e yakın stratejik önemi olan ilçeler de olmak çok sayıda bölgeyi kontrolü altında tutuyor. NATO birliklerinin 1 Mayıs'tan itibaren çekilmeye başlamasından bu yana Taliban, 14 vilayetteki 400 ilçededen 14'ünü ele geçirdi

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI