radyobir
radyobir

ABD onun için 2 milyon Dolar verecek

Başkan Donald Trump'ın, Kuzey Kore'deki bir hapishaneden serbest bırakılıp ülkesine döndükten kısa süre sonra hayatını kaybeden Amerikalı öğrenci Otto Warmbier'in komadayken bakım masrafları için Pyongyang'ın istediği 2 milyon doların ödemesine onay verdiği iddia edildi.

26 Nisan 2019 08:52 | Kategori: Dünya

Konuyla ilgili haber Washington Post gazetesinde yer aldı.

Warmbier Kuzey Kore’de bir cezaevinde 17 ay tutulmasının ardından koma halinde Amerika’ya gönderilmiş, kısa süre içinde de hayatını kaybetmişti.

Gazete, konuyla ilgili faturanın, Warmbier’in Pyongyang’dan ayrılmasından saatler önce Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Joseph Yun’a verildiğini yazdı.

Warmbier, 13 Haziran 2017’de koma halindeyken Kuzey Kore’den Amerika’ya gönderilmiş, 6 gün sonra da hayatını kaybetmişti.

Gazetenin haberine göre, Warmbier’i almak için bu ülkeye gönderilen Amerikalı temsilci, Trump’tan gelen talimatla sağlık masrafının ödeneceğine ilişkin bir anlaşmaya imza attı.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders Reuters’a yaptığı açıklamada, "Rehine müzakerelerinde yorum yapmıyoruz, bu nedenle bu yönetim sırasında (müzakereler) çok başarılı oldu” dedi.

Yun da Reuters’a diplomatik temaslarla ilgili yorum yapamayacağını belirtti. Ancak Yun CNN’e verdiği mülakatta, Warmbier’in serbest kalması için geniş yetkiler aldığını kaydetti ve talimatların doğrudan Trump’tan geldiğini anladığını belirtti.

Yun, kendisine Otto’yu Kuzey Kore’den çıkarmak için ne gerekiyorsa yapmasının söylendiğini vurguladı. Yun, o dönemde Dışişleri Bakanı olan Rex Tillerson’la çok yakın çalıştığını da kaydetti.

Yun, bildiği kadarıyla geçmişteki benzer durumlarda da para alışverişinin yapıldığını ve bunun "hastane masrafları” olarak nitelendirildiğini kaydetti ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Washington Post’un haberine göre fatura Maliye Bakanlığı’na gönderildi ve 2017 boyunca ödenmedi. Daha sonra bir ödemenin yapılıp yapılmadığı bilinmiyor.

Virginia Üniversitesi öğrencisi Warmbier Kuzey Kore’yi turist olarak ziyaret etmiş, Ocak 2016’dan başlayarak 17 ay boyunca cezaevinde kalmıştı.

Warmbier Kuzey Kore’de 15 yıl ağır çalışma cezasına çarptırılmıştı. Warmbier, otelinden propaganda amaçlı bir cisim çalmakla suçlanmıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI