radyobir
radyobir

ABD, Rusya'ya yeni yaptırımları açıkladı

Moskova'nın ABD seçimlerine müdahale ettiği ve siber saldırılar gerçekleştirdiğini iddia eden ABD, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlarını açıkladı.

15 Nisan 2021 16:20 | Güncelleme :15 Nisan 2021 16:24 | Kategori: ABD

Son günlerde ABD basınında geniş biçimde yer alan Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulanacağına dair haberlerin Beyaz Saray'dan yaptırımlarla ilgili resmi açıklama geldi.

Açıklamada "(Joe) Biden yönetimi, Rus hükümetinin ve istihbarat servislerinin ABD'nin egemenliğini ve çıkarlarını hedef alan eylemleri nedeniyle Rusya'ya karşı önlemler alıyor" denildi.

Beyaz Saray, 16 tüzel ve 16 özel kişiye Rusya hükümetinin 2020 başkanlık seçimlerini etkileme girişimlerini uygulamanın yanı sıra çeşitli dezenformasyon ve müdahale eylemlerinde bulundukları iddiasıyla yaptırım uygulandığını belirtti.

6 Rus teknoloji şirketinin Rus istihbarat servislerinin siber programına destek verdiği gerekçesiyle listeye eklendiğini bildiren Beyaz Saray, 14 Haziran 2021 tarihinden sonra Rusya Merkez Bankası, Rusya Ulusal Varlık Fonu ve Rusya Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilecek ruble cinsinden veya ruble dışı tahvillerin ABD'li finans kuruluşları tarafından alınmasına yasak getirdi.

'SolarWinds siber saldırılarının faili Rusya Dış İstihbarat Servisi'

"ABD, Rusya Dış İstihbarat Servisi'ni (SVR) SolarWinds Orion platformunun ve diğer bilgi teknolojisi altyapılarının kullanıldığı geniş kapsamlı siber casusluk kampanyasının resmen faili ilan ediyor" diye devam eden Beyaz Saray, ABD İstihbarat Topluluğu'nun suçun SVR'ye isnat edilmesine ilişkin değerlendirmelerinden son derece emin olduğunu savundu.

Kırımlı yetkililer ve Kerç Köprüsü'nün yapımına katılan şirketler de listede

Bu arada ABD Hazine Bakanlığı'nın açıklamasına göre Kırım yarımadasını fiziksel olarak Rusya'ya bağlayan Kerç Köprüsü'nün yapımında yer alan şirketler ve bazı Kırımlı yetkililer yaptırım listesine dahil edildi.

Listede Kırım İçişeri Bakanı Pavel Karanda, Kırım Mülk ve Toprak İşleri Bakanı Larisa Kuliniç, FSB Kırım ve Sivastopol Şefi Leonid Mihayluk, Rusya Soruşturma Komitesi Kırım Cumhuriyeti Ana Soruşturma Dairesi Başkanı Vladimir Terentyev'in yanı sıra 3 Rus şirketinin 'Kırım'ın devam eden ilhakı' iddiasıyla yer aldığı kaydedildi.

Prigojin'le bağlantılı 3 şirkete yaptırım

Bakanlık, Rus iş insanı Yevgeniy Prigojin'le bağlantılı oldukları gerekçesiyle 3 Rus şirketine de yaptırım uygulandığını belirtti. ABD daha önce seçimlere müdahale ettikleri gerekçesiyle Prigojin ile 12 kişiyi yaptırım listesine eklemişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI