radyobir
radyobir

ABD Senatosu'nun en yaşlı üyesine istifa çağrıları

ABD'de hastalıklarla mücadele ettiği için uzun süredir Senato'daki oturumlara katılamayan 89 yaşındaki Demokrat milletvekili Dianne Feinstein'a kendi partisinden milletvekilleri istifa çağrıları yapmaya başladı.

13 Nisan 2023 07:04 | Kategori: ABD

Temsilciler Meclisi üyesi Demokrat Ro Khanna, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Senatör Feinstein'ın istifa etme zamanı geldi. Ülkeyi kişisel bağlılığımızın önüne koymalıyız." ifadesini kullandı.

Feinstein'ın ömür boyu ülkeye hizmet etmesine rağmen artık görevlerini yerine getiremediğinin aşikar olduğunu ifade eden Khanna, "(Bu duruma) Sesimizi çıkarmamak, halkın seçilmiş temsilcileri olarak güvenilirliğimizi baltalar." değerlendirmesinde bulundu.

Temsilciler Meclisinden bir diğer Demokrat milletvekili Dean Phillips de Khanna'nın paylaşımını alıntılayarak, kendisine katıldığını aktardı.

Phillips, "Senatör Feinstein, ülkemize katkıları ölçülemez derecede olağanüstü bir Amerikalı. Ancak artık Senato'da kalmanın hem kendisi için hem de buna sessiz kalmayı tercih edenler için bir görev ihmali olduğuna inanıyorum." dedi.

Feinstein görevine devam edeceğini açıkladı

Senatör Feinstein, konuya ilişkin internet sitesinden yazılı açıklama yaptı.

Kendisine zona teşhisi konduğunda mart sonuna kadar görevine geri dönmeyi umduğunu ifade eden Feinstein, hastalığıyla ilgili devam eden komplikasyonlar nedeniyle Washington'a dönüşünün ertelendiğini kaydetti.

Feinstein, istifa çağrılarına, "Sağlık ekibim seyahat etmemin güvenli olduğunu söyleyince mümkün olan en kısa sürede geri dönmeyi planlıyorum. Bu sürede işime bağlı kalmaya devam edeceğim ve San Francisco'da evden çalışmaya devam edeceğim." yanıtını verdi.

Senato'da bulunmamasının Yargı Komitesi'nin çalışmalarını aksattığının farkında olduğunu belirten Feinstein, bu nedenle Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer'den başka bir Demokrat senatörün bu görevde geçici olarak yer almasına izin vermesini istediğini aktardı.

Feinstein'ın yerine başka bir senatörün geçmesi için Senato'nun bunu oybirliğiyle onaylaması ya da en az 60 senatörün buna onay vermesi gerekiyor. Gelecek hafta Schumer'in bu konuyu Kongre'de gündeme getirmesi bekleniyor.

Senatörlerin yokluğu Kongre'deki dengeleri etkiliyor

1992'den beri görevde olan ve Senato'nun en yaşlı üyesi olan Feinstein, bu dönem görev süresi dolduğunda (2024) tekrar aday olmayıp emekli olacağını açıklamıştı. Zona hastalığıyla mücadele eden Feinstein, aynı zamanda ABD Senatosunda en uzun süre görev yapan kadın senatör.

Feinstein'ın yanı sıra milletvekili John Fetterman'ın klinik depresyon tedavisi gördüğü için oturumlara katılamaması, Senato'da halihazırda az farkla çoğunlukta olan Demokratları zor duruma sokabileceği endişelerine neden olmuştu.

Demokrat Senatörlerin yokluğunun, Cumhuriyetçilerin gündeme getireceği yasa tasarıları karşısında Demokratları dezavantajlı konuma getirebilme potansiyeline sahip olduğu belirtiliyordu. Senato Yargı Komitesinde yer alan Feinstein'ın olmaması nedeniyle birkaç oylama ertelenmek zorunda kalmıştı.

Diğer taraftan Senatonun Cumhuriyetçi Lideri Mitch McConnell (81) de kaldığı otelde düşünce hastanede tedavi altına alınmıştı. Tedavisi biten McConnell, yakın zamanda Senato'ya dönmeyi umduğunu bildirmişti.

Fetterman ise 17 Nisan'da Senato'da görevinin başına geçmeyi planladığını açıklamıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI