radyobir
radyobir

ABD Senatosu'nun gündemi yoğun

ABD Senatosu, bir aylık aranın ardından bugün yeniden toplanarak Kasım ayında yapılacak ara seçimlere giden süreci resmen başlatıyor.

07 Eylül 2022 07:56 | Kategori: ABD

Ara seçimlere iki ay kala, Demokrat senatörler evlilik eşitliğini federal düzeyde koruyacak ve evliliğin yapıldığı eyalet yasaları tarafından onaylanması halinde bir bireyin evli sayılmasını sağlayacak bir yasa tasarısını geçirmeye çalışıyor.

Evliliğe Saygı Yasası başlıklı tasarı, eyalet yetkililerinin cinsiyet, ırk veya etnik kökene dayalı olarak eyalet dışı bir evliliğe tam inanç ve itibar göstermemesini yasaklamayı amaçlıyor. Tasarı ayrıca Adalet Bakanı’nın, önerilen yasanın ihlalinden zarar gören bireylere özel bir dava hakkı tanımasına da izin veriyor.

Tasarı ayrıca, eski Başkan Clinton'ın 1996 yılında imzaladığı ve evliliğin "sadece bir erkek ve bir kadın arasında karı koca olarak yasal bir birliktelik" olduğunu kabul eden Evliliği Savunma Yasası'nın yürürlükten kaldırılmasını öngörüyor.

Tasarı Temsilciler Meclisi’nde Temmuz ayında 267'ye karşı 57 oyla kabul edilmiş, 47 Cumhuriyetçi ve Demokratlar’ın tamamının desteğini almıştı.

ABD Kongresi'nin federal hükümetin finansmanını sürdürmek için geçici bir yasa tasarısını da geçirmesi gerekiyor.

Demokrat bir kaynak bugün Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, ABD Senatosu'ndaki Demokrat liderliğin, Cumhuriyetçiler üzerindeki baskıyı arttırmak amacıyla bu geçici tasarıya eşcinsel evlilik haklarını koruyan eklemeler yapabileceğini söyledi.

Böyle bir hamle, bu ayın sonunda para bittiğinde federal kurumların kısmen kapanmasını önlemek için 30 Eylül son tarihiyle karşı karşıya olan Senato’daki baskıyı arttırabilir.

Aralık ayına kadar uygulanabilecek geçici bütçe tasarısı için Senato'da Cumhuriyetçiler’in işbirliğine ihtiyaç duyulacak çünkü iki parti henüz düzenli olarak çıkarılan en az 10 fon tasarısı üzerinde anlaşamadı.

Senato Çoğunluk Lideri Demokrat Chuck Schumer, Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen ve eşcinsel evlilik hakkını düzenleyen yasa tasarısını oylamaya sunma taahhüdüde bulumuştu.

Bu tasarının, geçmesi için gereken 10 Cumhuriyetçi oyu alıp almayacağı belirsiz. Reuters’a bilgi veren bir kaynağa göre, Ağustos tatili sırasında her iki taraf da tasarının gözden geçirilmesi üzerinde çalıştı.

Kongre'nin hızlı çalışması gerekecek. Senato bugün, Temsilciler Meclisi ise 13 Eylül'de yeniden açılacak.

Ancak Temsilciler Meclisi'inin bu ay sadece 11 gün oturum yapması planlanıyor ve planlar değişmediği takdirde 14 Kasım'a kadar çalışmalarını durdurucak.

Ukrayna’ya yardım ve afet fonu masada

Kongre devasa bir harcama tasarısıyla uğraşırken pek çok tartışmalı konu da gündeme gelebilir.

Biden geçen Cuma günü, Rus güçlerine karşı mücadelesinde Ukrayna'ya yardım etmek için 11,7 milyar dolarlık acil durum fonu ve COVID-19 yardımı için 22,4 milyar dolar dahil 47,1 milyar dolarlık yeni harcama talebinde bulundu.

ABD’nin birçok bölgesi iklim değişikliğine bağlı sel, Batı’daki orman yangınları ve diğer doğal afetlerle mücadele ederken, Biden, 6,5 milyar doların yanısıra maymun çiçeği salgınıyla başa çıkmak için 4,5 milyar dolarlık yardım talebinde bulundu.

Demokrat Senatör Joe Manchin, boru hatlarından ihracat tesislerine kadar uzanan enerji altyapı projelerine verilen izinlerin onaylanma şeklini yeniden düzenleyen bir yasa tasarısı için çabalarını arttırabilir. Bu girişim, iklim değişikliği endişeleri nedeniyle bazı Demokratlar’ı huzursuz edebilir.

Demokratlar hala iyimser

8 Kasım'daki ara seçimlerde Demokratlar’ın ABD Temsilciler Meclisi'ndeki zayıf çoğunluklarını kaybetmeleri beklenirken, Senato'nun kontrolu da tehlikede.

Kampanya sezonunun son iki ayına girerken, Kongre'deki Demokratlar yine de Cumhuriyetçi rakiplerine karşı büyük kayıplar yaşamaktan kaçınmak konusunda iyimser.

Benzin fiyatlarının bu yılın başlarındaki seviyelerine gerilemesi ve muhafazakarların çoğunlukta olduğu Anayasa Mahkemesi’nin Cumhuriyetçi Parti'nin yıllardır hedefi olan kürtaj hakkını iptal etmesine karşı kamuoyunda oluşan tepki, Demokratlar’ın oy umudunu arttırdı.

Demokratlar bu yıl silah kontrolu, bazı reçeteli ilaçlara üst fiyat sınırı getirilmesi ve iklim değişikliğinden sorumlu tutulan karbon salımlarının azaltılması gibi girişimlerde de zafer elde etti.

Demokratlar’ın Başkan Yardımcısı Harris'in eşitliği bozan oyuyla kabul ettirdiği milyarlarca dolarlık iklim, vergi ve sağlık hizmetleri yasa tasarısını kabul etmesinin ardından Senato, Ağustos tatili için ara vermişti. Temsilciler Meclisi daha sonra Başkan Biden'ın imzaladığı tasarıyı onaylayarak yasalaştırmıştı.

Bununla birlikte, Amerikalılar’ın ekonomik endişeleri ve COVID-19 pandemisi yorgunluğu nedeniyle Biden'ın popülaritesi azaldı.

Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin önümüzdeki çalışma dönemini bu konular üzerine giderek geçirmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Cumhuriyetçi Senatör Mitt Romney geçen hafta yaptığı bir açıklamada "Bunlar pek çok kişi için zor zamanlar. Rekor enflasyonla birlikte, gıda, elektrik, benzin ve daha fazlası için daha yüksek fiyatlar görüyoruz" demişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI