radyobir
radyobir

ABD Ticaret Odası'ndan Mehmet Öz'e Destek

Amerikan Ticaret Odası, Kasım ayında yapılacak Kongre ara seçimleri öncesinde, Pennsylvania eyaletinden senato yarışına katılan Cumhuriyetçi Partili aday Mehmet Öz'ü desteklediğini açıkladı.

30 Eylül 2022 09:47 | Güncelleme :30 Eylül 2022 09:55 | Kategori: ABD

Cumhuriyetçi Partili eski Başkan Donald Trump'ın da desteğini alan Mehmet Öz'ün rakibi, eyaletin Vali Yardımcısı Demokrat Partili John Fetterman. Pennsylvania eyaletindeki senatörlük yarışı, Başkan Joe Biden'ın partisi Demokrat Parti'nin, ABD Senatosu'nda çoğunluk elde edip edemeyeceğini belirlemede kritik rol oynayacağı için yakından izleniyor.

Hem Biden hem de Trump, son haftalarda partilerinin adaylarını desteklemek için Pennsylvania'yı ziyaret etti.

Amerika'daki en büyük lobi grubu olan Amerikan Ticaret Odası, "iş dünyasından yana tavrı" nedeniyle Öz'ü desteklediğini, Öz'ün görüşlerinin Fetterman'ınkiler karşısında "net bir farklılık" ortaya koyduğunu kaydetti.

Ticaret Odası'nın kıdemli siyasi stratejisti Ashlee Rich Stephenson, yaptığı açıklamada, "Enerji konusundaki tavrında değişiklik yapan Fetterman vergileri yükseltecek, kürsü işgali (filibuster) uygulamasını kaldırmak için kıyasıya mücadele edecek" dedi.

Stephenson, Mehmet Öz'ün ise Amerika'nın enerji alanındaki bağımsızlığını arttırmak için çalışacağını ve kürsü işgali uygulamasını savunacağını söyledi. Amerikan Senatosu'nun "filibuster" olarak bilinen uygulaması, "Senato'nun partilerüstü özelliğinin korunması amacıyla" 100 sandalyeli Senato'da bazı tasarıların geçirilmesi için 60 oyluk çoğunluk elde edilmesini sağlıyor.

Başkan Joe Biden, geçen hafta, Senato'ya iki Demokrat Partili senatör eklenmesinin Demokratlar'ın filibuster uygulamasını kaldırmasının ve kadınların federal kürtaj hakkının yeniden sağlanmasının önünü açacağını kaydetmişti.

Öz ve Fetterman, emekliye ayrılacak olan ılımlı Cumhuriyetçi Partili Senatör Pat Toomey'den boşalacak koltuğu doldurmak için yarışıyor. Senatör Toomey, eski Başkan Trump'ın ikinci azil soruşturmasında, Trump'ın 6 Ocak 2021'deki Kongre baskınını kışkırttığı yönünde oy kullanan, yedi Cumhuriyetçi Partili senatörden biriydi.

Öz ise bu ay yaptığı bir açıklamada, eski Başkan Donald Trump’ın iddialarının aksine 2020 başkanlık seçiminin sonucunu Biden lehine tescil etme taraftarı olduğunu söyledi.

Amerikan Ticaret Odası, eski Başkan Trump destekçilerinin, 6 Ocak 2021'de Amerikan Kongresi'ne baskın düzenlemesinden sonra, Kongre üyelerinin eylemlerini, partilerüstü nitelikli çalışmaları da dahil olmak üzere bir bütün olarak değerlendirdiğini kaydetmişti.

Ancak Ticaret Odası'nın siyasi partilerin ve adaylarının seçim kampanyaları için bağış toplayan siyasi eylem komitesi (PAC), daha sonra, 2020 başkanlık seçiminin sonucunu Joe Biden lehine tescil etme karşıtı oy kullanan iki Cumhuriyetçi Partili adayın seçim kampanyalarına mali katkıda bulunmuştu. Bu siyasetçiler, Florida eyaletinden Temsilciler Meclisi Üyesi Carlos Gimenez ve Ohio eyaletinden Temsilciler Meclisi Üyesi Steve Chabot'tu. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI