radyobir
radyobir

ABD, Türklere vizeyi askıya aldı!..

Türkiye de ABD vatandaşlarının vize başvurularını süresiz askıya aldı

09 Ekim 2017 07:53 | Güncelleme :09 Ekim 2017 08:00 | Kategori: Dış Politika

ABD, Türkiye’den yapılan vize başvurularını dünden itibaren askıya aldı. ABD Büyükelçiliği’nin dün akşam Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Türkiye’deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır” denildi. ABD’nin bu kararı, İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz’un FETÖ’den tutuklanması sonrası alması dikkat çekti. Gece yarısına doğru da Türkiye misilleme yaparak, ABD vatandaşlarının vize başvurularının askıya alındığını duyurdu.

TİLLERSON İLETTİ Mİ?

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın önceki gün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde vize kararı ile ilgili mesaj verdiği ileri sürüldü. Ankara ise bu iddiayı yalanlandı. Tillerson’dan gelen talep üzerine yapılan görüşmede sadece Suriye ve Irak’taki gelişmelerin görüşüldüğü vurgulandı. Ancak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu görüşmeden sonra AK Parti’nin Afyonkarahisar’daki kampında yaptığı açıklamada, Tillerson ile görüşmesinde Kuzey Irak, Suriye ve İdlib’i konuştuklarını, "bazı konsolosluk meselelerini” de görüştüklerini söylemişti.

GEREKÇE PERSONEL GÜVENLİĞİ

ABD Büyükelçiliği’nin dün saat 20.13’te Twitter hesabından yaptığı açıklamada, kararın Topuz’un ismi verilmeden tutuklamayla bağlantılı olduğunu ima eden ifadeler yer aldı. Açıklamada şöyle denildi: "Son zamanlarda yaşanan olaylar, ABD hükümetini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ABD misyonunun tesisleri ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Söz konusu değerlendirme sürecinde, büyükelçiliğimiz ve konsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye’deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır.”

SERT TEPKİ GÖSTERMİŞLERDİ 

ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz, casusluk iddiasıyla FETÖ’den tutuklanmıştı.


ABD Büyükelçisi Bass, tutuklanmaya ilişkin hükümet yanlısı basın organlarının yaptığı yayından rahatsızlığını dile getirirken, "hükümetten bazılarının intikam peşinde olduğunu” söylemişti. Topuz’un tutuklanmasının ardından ABD Büyükelçiliği de Ankara’ya tepkisini "Mahkeme yerine medyada yargılıyorsunuz” diyerek göstermiş ve "Ortaklığımızı bozuyorsunuz” uyarısında bulunmuştu. Açıklamada, "Amerikan hükümeti, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli bir yerel çalışanın 4 Ekim tarihinde tutuklanmasından ve Türk hükümeti kaynakları tarafından sızdırılan ve görünüşe göre bu çalışanın hukuka dayalı bir mahkeme yerine medyada yargılanmasının amaçlanmasından büyük bir rahatsızlık duymaktadır” denilmişti. Askıya almayla, Trump’ın Başkanlık Kararnamesi’yle büyük tartışma yaratan kararı sonucu ABD’nin vize vermediği ülkeler olan Suriye, İran, Libya, Somali, Sudan ve Yemen’in yanına pratikte Türkiye de eklenmiş oldu. 

MİSİLLEME HATALARI BİLE AYNI

ABD’nin kararının ardından gece yarısına doğru da Türkiye ABD vatandaşlarının vize başvurularını askıya aldı. Türkiye’nin misilleme kararı Washington Büyükelçiliği tarafından yapılan kısa bir açıklamayla duyuruldu.ABD vatandaşlarının sınırda vize ve elektronik vize uygulamalarının askıya alındığını belirtilen açıklama ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin açıklamasıyla aynı ifadeler içermesi dikkat çekti. Hatta her iki açıklamada da ‘indirmek’ kelimesi yerine hatayla ‘indirgemek’ yazılmıştı.  Bu arada Dışişleri ABD’den bugün Türkiye’ye gelecek olan Amerikalıların vize misillemesinden etkilenmeyeceğini söyledi.diplomatik pasaportlar dahilABD umuma mahsus (bordo) pasaportların yanı sıra, hizmet (gri), hususi (yeşil) ve diplomatik (siyah) pasaport hamillerine de vize uyguluyor. ABD’nin kararı tüm pasaportlar için geçerli.

TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİNİ GEREN OLAYLAR

17-25 ARALIK operasyonu öncesi, dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zekeriya Öz ve operasyonu düzenleyen emniyet müdürleri ile düzenli olarak telefonla görüştüğü belirlenen ABD Başkonsolosluğu'nda görevli irtibat görevlisi Metin Topuz, Ekim ayı başında gözaltına alınmıştı.

Casuslukla suçlanan Metin Topuz'un Zekeriya Öz'e Beşiktaş Adliyesi'nde çalıştığı dönemde gizli tanık ayarladığı ortaya çıkmıştı. Topuz'un Öz'e götürdüğü bir gizli tanık adayı, istenilen isimleri 'Ben yalan ifade veremem' deyip sahte tanıklık yapmayınca Zekeriya Öz'ün Topuz'u fırçaladığı belirlenmişti. Bu olayı anlatan bir tanık ifadesi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Metin Topuz hakkında yürütülen soruşturma dosyasına girmişti.

Ankara’nın ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan bizzat iadesini istediği FETÖ üyeliğinden tutuklu Pastör Andrew Brunson da ABD- Türkiye ilişkisinin tansiyonunu yükselten konulardan.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Bizden papaz istiyorlar, sizde de bir papaz var. Verin yargılayalım’ şeklindeki sözlerle ‘Fetullah Gülen’e karşılık Brunson’ imasında bulunmasına ABD’den yanıt gecikmemişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, ‘Bu tür bir şeyin söz konusu olabileceğini zannetmiyorum’ diyerek takas ihtimalini reddetmişti. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI