radyobir
radyobir

ABD ve AB'yle balina ittifakı

Dünyada tartışmalara sebep olan balina avcılığı konusuna Türkiye, Japonya'ya karşı ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) yanında yer aldı. Türkiye, balinacılığın düzenlenmesine ilişkin uluslararası sözleşmeyi Meclis'ten geçirerek iç hukuk kuralına dönüştürdü.

10 Nisan 2018 05:22 | Kategori: Yaşam

sözleşmeye ilişkin yasanın gerekçesinde özetle şöyle denildi:

"Ticari balina avcılığı, balinacılık sözleşmesi çerçevesinde moratoryumla (avlanmanın ertelenmesi) 1986 yılında durdurulmuş olmakla birlikte, sözde ‘bilimsel’ nedenlere dayandırılarak devam etmektedir. Japonya’nın başı çektiği sözleşmeye tarafı olan ülkelerin bir bölümü moratoryumun kaldırılmasını ve avlanmanın serbest bırakılmasını isterken ABD ve AB başta olmak üzere sözleşmeye taraf diğer ülkeler balina avcılığının yasaklanmasından yana tutum sergilemektedir. Küresel etkileri nedeniyle uluslararası gündemin üst sıralarında yer alan çevre sorunlarının uluslararası toplumla işbirliği halinde çözümüne büyük önem veren ülkemiz, uluslararası, bölgesel ve ikili düzeyde çevre anlaşmalarına taraf olmuştur. Bunun Türkiye’ye prestij sağlayacağı değerlendirilmektedir.” 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI