radyobir
radyobir

ABD'yle Suriye gerginliği!..

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, Suriye'de uçuşa yasak bölge konusunu Türkiye ile görüşmeye devam ettiklerini ancak bunun uygun olmadığını düşündüklerini söyledi.

02 Aralık 2014 09:20 | Kategori: Dış Politika

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest’a, günlük basın toplantısında, Wall Street Journal’ın Türkiye ve ABD’nin Suriye konusundaki aralarındaki farklılıkları kapatmaya başladığına yönelik haberi soruldu.
ABD’nin Türkiye ile çok yakın çalışma ilişkisi bulunduğunu ve Türkiye’nin NATO müttefiki olduğunu belirten Earnest, Türkiye’nin sınırında yaşananların çözülmesinde önemli çıkarı bulunduğunu ifade etti.
Earnest, Türkiye'nin Suriye ile uzun sırını bulunduğunu ve sınırda çatışmalar görüldüğünü, yine sınırda önemli insani ihtiyaçların bulunduğunu kaydederek, bunların orada çok korkunç insani kriz yarattığını kaydetti.
"Türk hükümetinin insani ihtiyaçları karşılama noktasındaki önemli çabaları ve kaynakları takdir edilmeyi hak ediyor” diyen Earnest, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Spesifik olarak uçuşa yasak bölge konusuna da gelince, birçok kereler açıkça belirttiğimiz gibi, Türklerle bu konuyu konuşmaya açık olmamıza rağmen -bu tür konularda onların fikirlerine kesinlikle değer veriyoruz- şu noktada spesifik uçuşa yasak bölge önerisinin, Suriye’deki durumun çözülmesi çabaları kapsamında tanımladığımız çıkarlara en iyi hizmet eden şey olduğunu düşünmüyoruz.  Dolayısıyla, bu görüşmeler devam ediyor ve Türkiye’deki müttefiklerimizden gelen önerilere de açık olmaya devam edeceğiz ama şu aşamada uçuşa yasak bölgenin ihtiyaca uygun olduğuna inanmıyoruz.” 
Wall Street Journal gazetesi, iki ülkeden yetkililere dayanarak, ABD ve Türkiye’nin, IŞİD’e karşı hava saldırılarında ABD ve koalisyon partnerlerinin Türkiye’deki hava üslerini kullanmasına izin verecek şekilde Suriye’deki ortak askeri misyon noktasında aralarındaki farklılıkları azalttığını yazdı. Gazetede, anlaşmanın parçası olarak da Türk ve ABD’li yetkililerin Suriye sınırının bir bölümünde dar bir korunmuş bölge oluşturmayı konuştuğunu belirtti.

Türkiye ile farklılıklarımız devam ediyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Türkiye ile Suriye sınırında uçuşa yasak bölge oluşturulması konusunda bir müddettir var olan görüşmelerin devam ettiğini ancak "spesifik bir uygulamaya yönelik bir karara varmadıklarını" bildirdi. 
Wall Street Journal gazetesi, iki ülkeden yetkililere dayanarak, ABD ve Türkiye’nin, IŞİD’e karşı hava saldırılarında ABD ve koalisyon ortaklarının Türkiye’deki hava üslerini kullanmasına izin verecek şekilde Suriye’deki ortak askeri misyon noktasında aralarındaki farklılıkları azalttığını yazdı. Gazetede, anlaşmanın parçası olarak da Türk ve ABD’li yetkililerin Suriye sınırının bir bölümünde dar bir "korunmuş bölge oluşturmayı" konuştuğunu belirtti.
Psaki’ye, günlük basın toplantısında, gazetenin Suriye konusunda ABD ile Türkiye’nin anlaşmaya yaklaştığı yönündeki bu haberi de soruldu.
Türk yetkililerle sınır güvenliğine dair ortak kaygılar da dahil, birçok konuyu aktif biçimde görüştüklerini ve birçok seçeneği gözden geçirdiklerini belirten Psaki, "Ancak bu görüşmeler devam ediyor ve şu anda duyurusunu yapacağımız bir şey yok" diye konuştu. 

Spesifik bir uygulamaya yönelik karar almış değiliz

Psaki, "uçuşa yasak bölge kurulması gibi konularda en azından prensipte anlaştığınızı teyit edemiyor musunuz”  sorusu üzerine, şunları kaydetti:
"Hayır. Daha uzun değilse bile haftalardır Türkiye’nin bazı önerileri konusunda devam eden görüşmeler bulunuyor. Dolayısıyla süreç boyunca, onları, önerileri konusunda dinlemeye açık olduk, çeşitli fikirler ortaya koydular. Geçen hafta Başkan Yardımcısı (Joe Biden) ve General (John) Allen’de de olduğu gibi, üst düzey yetkililerimiz seyahatten döndükleri zaman, yönetimi bu konularda bilgilendiriyorlar. Ancak (Türkiye ile) farklılıklarımız devam ediyor. Spesifik bir uygulamaya yönelik bir karar almış değiliz. Sadece Türkiye ile istişareye devam ediyoruz."
Psaki ve yönetimin diğer yetkilileri, geçen haftalarda uçuşa yasak bölgeye ilgili sorular geldiğinde, "bunu uygulamayı şu anda değerlendirmediklerini" belirtiyorlardı.
Gazetecilerin, yönetimin görüşünün hala bu yönde mi olduğu yoksa uçuşa yasak bölgeyi değerlendirmeye mi başladıklarına yönelik soruları üzerine Psaki, bu konuyu tartışmaya devam ettiklerini ve uçuşa yasak bölgenin herhangi bir şeklinin uygulanmasına yönelik bir karara varmadıklarını bildirdi. 

Uygulamaya hazırlandığımız bir öneri yok

Psaki, gazetecilerin "kendisi daha önce bu seçeneği tamamen dışlarken, şimdi karara varmadıklarını belirtmesinin ne anlama geldiğini' sorması üzerine, haftalardır tartışılan bir konuda bunun normal olduğunu ama uygulamaya hazırlandıkları bir önerinin bulunmadığını söyledi.
Uçuşa yasak bölge veya benzer yaklaşımlarla ilgili kaygılarının sürdüğünü ifade eden Psaki, ancak Türkiye’nin teklifini duymaya kesinlikle açık olduklarını daha önce de belirttiklerini dile getirdi.  Psaki, "Şu anda uygulamaya hazırlandığımız veya karar verdiğimiz bir şey yok" dedi.
Psaki, benzer sorular üzerine de daha önce konuyla ilgili yaptıkları açıklamaların hala geçerli olduğunu kaydetti.

Pentagon: Türkiye ile görüşmelerimizi sürdüreceğiz

Pentagon Sözcüsü Vanessa Hillman da Wall Street Journal gazetesinin Türkiye ile ABD'nin Suriye sınırının bir bölümünde güvenli bölge oluşturmayı konuştuğu yönündeki haberiyle ilgili olarak AA muhabirinin sorusunu yanıtladı.
Türkiye'nin IŞİD'e karşı koalisyona katkı yapabileceği bir dizi olası yol hakkında Ankara ile sürekli görüşme halinde olduklarını belirten Hillman, açıklamasında şunları kaydetti:
"Türk hükümeti uçuşa yasak bölge ve bununla bağlantılı tampon bölgeler fikrini uzun süredir dile getiriyor. Türk dostlarımızla samimi görüşmelerimiz söz konusu olduğunda hiçbir şey masanın dışında olmaz ve bu teklifin bizim ortak amaçlarımızı ileriye götürecek bir versiyonunun olup olmadığını belirlemeye dönük görüşmelerimizi devam ettireceğiz ancak şu anda açıklayacağım bir unsur yok."
Pentagon'un bir diğer sözcüsü Steve Warren ise gazetecilere yaptığı açıklamada, "Şu anda bir tampon bölgenin, Suriye'nin kuzeyindeki insani krizi rahatlatmada en iyi yol olduğuna inanmıyoruz" ifadesini kullandı. Ancak Türkiye ile ABD'nin yakın müttefik, ortak ve dost olduğuna işaret eden Warren, bundan sonra izlenecek olası yollara dair aralarındaki görüşmelerin sürdüğünü dile getirdi.
Uçuşa yasak bölge konusunda ABD yönetiminin farklı kademelerinden farklı sesler çıkması ise dikkati çekti çünkü Beyaz Saray, uçuşa yasak bölge seçeneğini tamamen dışlarken, Dışişlerinin konuyu tamamen seçenek dışı bırakmayarak "karara varılmadığını" belirtti. Pentagon ise "Bu teklifin bizim ortak amaçlarımızı ilerleten bir versiyonunun olup olmadığını belirlemeye dönük görüşmelerimizi devam ettireceğiz" ifadesini kullandı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI