radyobir
radyobir

ABD'de kürtaj hapları eczanelerde satılabilecek

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ilk kez eczanelerin kürtaj hapı sunmasına izin vereceğini söyledi. FDA'in adımı, daha fazla eyalet ilaçlı kürtajı yasaklamaya çalışırken geldi.

05 Ocak 2023 06:24 | Kategori: ABD

Biden yönetimi, Anayasa Mahkemesi'nin kürtaj hakkını koruyan dönüm noktası niteliğindeki Roe v Wade kararını bozması ve ardından gelen eyalet yasaklarıyla mücadele ederken, yeni yasal düzenleme, potansiyel olarak kürtaj erişimini genişletecek.

Eczanelere, kürtaj hapı mifepristonu üreten iki şirketten birine, satış sertifikası için başvuru yolu açıldı. Bu gerçekleşirse, yetkili bir sağlık çalışanı ya da kuruluşundan gelecek reçeteye göre, eczaneler hastalara doğrudan bu ilacı verebilecek.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, bu değişikliği ilk olarak 2021 Aralık ayında, hap üzerindeki bazı risk değerlendirme ve azaltma stratejilerini (REMS) gevşeteceğini açıkladığında yapacağını söylemişti. İlaç 2000 yılında onaylandığından beri REMS programı kapsamındaydı; ancak bu uygulama COVID-19 pandemisi nedeniyle 2021'de geçici olarak kaldırılmıştı.

Değişiklikler, hapların posta yoluyla gönderilmesi ve tele-sağlık yoluyla reçete edilmesi üzerindeki kısıtlamaların kalıcı olarak kaldırılmasını içeriyordu.

FDA, ilacı ABD’de üreten iki şirket olan Danco Laboratories ve GenBioPro'nun ek başvurularını inceledikten sonra dün değişikliklere son şeklini verdi.

İnternet sitesinde yapılan açıklamada, "Mifeprex ve muadilleri sertifikalı eczaneler tarafından dağıtılabilir" denildi.

Mifepristonun marka ismi olan Mifeprex, hamilelikte düşük dahil çeşitli kullanımları olan misoprostol adı verilen ikinci bir ilaçla birlikte, gebeliğin 10’uncu haftasına kadar ilaçlı kürtaj sağlıyor.

Kürtaj hakkını savunanlar, bu hapın uzun süredir güvenli ve etkili olduğunu, aşırı doz ya da bağımlılık riski taşımadığını söylüyor. Hindistan ve Meksika dahil birçok ülkede kadınlar, hamileliklerini sona erdirmek için reçetesiz olarak bu hapları satın alabiliyor.

Bununla birlikte, mifepristonun muadilini üreten GenBioPro yaptığı açıklamada, mevzuat değişikliğinin herkese eşit erişim sağlamayacağını söyledi.

ABD Anayasa Mahkemesi’nin geçen yıl gebeliklerin sonlandırılmasına ilişkin anayasal hakkı ortadan kaldırmasından bu yana, mifepristonu da hedef alan kürtaj yasakları ondan fazla eyalette yürürlüğe girdi.

Bu eyaletlerde yaşayan kadınlar potansiyel olarak ilaçlı kürtaj yaptırmak için başka eyaletlere seyahat edebilirler.

FDA kayıtlarına göre mifepriston ile ilişkili can kaybı sayısı az. 2020 yılı Eylül ayında onaylanmasından 2021 Haziran ayına kadar, hapı aldığı tahmin edilen 4,9 milyon kişi arasında 26 ölüm kayda geçti.

Yine de eczaneler, kürtaj konusundaki siyasi tartışmalar göz önüne alındığında hapı satıp satmayacaklarını iyi değerlendirmek ve bunu hangi şubelerinde yapabileceklerini belirlemek zorunda kalacaklar.

Ülkenin en büyük iki eczane grubundan CVS’in sözcüsü, gebeliğin tercihe bağlı olarak sonlandırılması için reçete edilen ilaçların dağıtımını kısıtlamayan eyaletlerde, dağıtım şartlarını belirlemek için mifepriston için güncellenmiş REMS programını incelediklerini söyledi.

Diğer eczane grubu Walgreens de, şirketin FDA'in mevzuat değişikliğini incelediğini bildirdi; ”Eczacılarımızın federal ve eyalet yasalarına uygun ilaçları dağıtmalarını sağlamayı sürdüreceğiz” açıklaması yaptı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI