radyobir
radyobir

ABD'de toplu ulaşımda maske şartına karşı karar

Florida eyaletinde bir bölge mahkemesi, ABD'de toplu taşımada maske zorunluluğunu yasadışı olarak niteleyerek, Başkan Joe Biden yönetiminin Corona virüsünün yayılmasını azaltmak için devreye soktuğu uygulamayı bozdu.

19 Nisan 2022 06:39 | Güncelleme :19 Nisan 2022 08:42 | Kategori: ABD

Amerikalı sağlık yetkilileri geçen hafta, uçaklar, trenler, taksiler ile yolcuların ortak kullandığı araçlar ve aktarma merkezlerinde maske zorunluluğunu 15 gün daha uzatmıştı. Yetkililer, COVID-19 vakalarındaki son artışın etkisini değerlendirmek için zamana ihtiyaçları olduğu gerekçesiyle bu kararı aldıklarını bildirmişti.

Eski Başkan Donald Trump’ın atadığı ABD Bölge Mahkemesi Yargıcı Kimball Mizelle, maske zorunluluğunu bozma kararını, Sağlık Özgürlüğünü Savunma Fonu adlı bir grubun geçen yıl Florida eyaletinin Tampa kentinde açtığı davada verdi.

Yargıç Mizelle, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) yetkisini aştığına, halkın görüşüne başvurmadığına ve kararlarının gerekçesini yeterince izah etmediğine kanaat getirdi.

"Toplu taşımada maske zorunluluğu artık uygulanmayacak"

Biden yönetiminden bir yetkili, mahkeme kararının ardından toplu taşıma mekanları ve uçaklarda maske zorunluluğunun mevcut durumda artık yürürlükte olmayacağını belirtti.

Ulaşım Güvenlik Dairesi (TSA) de gece saatlerinde yayınladığı açıklamada, maske şartını artık uygulamayacağını kaydetti.

Ülkenin en büyük havayolu şirketleri de yaptıkları açıklamalarda, uçuşlarda ve havaalanlarında maske kullanımının artık tercihe bağlı olacağını bildirdi.

CDC eyaletler arası ulaşımda maske zorunluluğunu ilk kez geçen yıl Şubat ayında açıklamıştı. TSA de daha sonra CDC’nin kararının uygulanması için bir güvenlik yönergesi yayınlamıştı.

Yargıç bugün aldığı kararla, konuyu CDC’ye geri gönderdi. Kararın derhal yürürlüğe girip girmeyeceği net değil.

Endüstri grupları ve Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, Biden yönetiminden 14 aydır yürürlükte olan maske zorunluluğunu hemen kaldırmasını talep etmişti.

Örneğin Amerika için Havayolları adlı grup, bilim ve araştırmaların maske zorunluluğunu kaldırmayı açıkça desteklediğini savunarak, restoranlar, barlar ya da kalabalık spor tesislerinde maske takılması tavsiyesi yokken, uçakta maskeyi zorunlu tutmanın mantıklı olmadığı değerlendirmesinde bulunmuştu.

Amerika'nın belli başlı havayolu şirketlerini temsil eden gruptan da henüz bugünkü mahkeme kararıyla ilgili açıklama yapılmadı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI