radyobir
radyobir

ABD'den Taleban üyelerine vize kısıtlaması

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Afganistan'da kadınlara ve kız çocuklarına yönelik baskıdan sorumlu olduğu düşünülen Taleban üyelerine vize kısıtlaması getirildiğini açıkladı.

12 Ekim 2022 10:52 | Kategori: ABD

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Göç ve Uyruk Yasası uyarınca yeni bir vize kısıtlaması politikasına ilişkin açıklama yaptı.

Bu politika kapsamında Afganistan’da kısıtlayıcı politikalar ve şiddet aracılığıyla kadınlara ve kız çocuklarına yönelik baskıdan sorumlu olduğu veya baskıda rolü olduğu düşünülen eski ve şu anki Taleban üyelerine, devlet dışı güvenlik örgütlerinin üyelerine ve diğer şahıslara vize kısıtlaması getirildiğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken buna kadınlarla ve kız çocuklarının lise ya da yüksek öğrenime erişimini kısıtlayan; kadınların iş gücüne tam olarak katılmasını ve kariyerlerini seçmelerini engelleyen, kadınların hareketini, ifade özgürlüğünü ve özel hayatın gizliliğini kısıtlayanların dahil olduğunu kaydetti.

Yazılı açıklamada bunun dışında kadın ve kız çocuklarının ya da aile fertlerinin ayrımcı politikalara uymadıkları gerekçesiyle haksız yere tutuklanmaları ya da gözaltına alınmaları, kadın ve kız çocuklarına bu gerekçeyle şiddet uygulanması veya taciz edilmelerinin de bu kapsamda olacağı belirtildi.

"Aile fertleri de vize kısıtlamasına maruz kalabilir"

Blinken bu kişilerin yakın aile fertlerinin de vize kısıtlamalarına maruz kalabilecekleri ifade edildi.

Blinken yazılı açıklamada, Taleban’ın tüm Afganlar’ın insan haklarına saygı göstereceği yönünde verdiği güvencelere rağmen, kadın ve kız çocuklarının kamu hayatına katılmasını engelleyen politikalar uyguladığını vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Afganistan bir yılı aşkın süredir dünyada kız çocuklarının altıncı sınıf sonrasında okula gitmelerinin sistematik olarak yasaklandığı tek ülke” ifadelerini kullandı.

Blinken, ancak tüm Afganlar’ı temsil eden ve her bireyin insan hakkını koruyup teşvik eden bir hükümetin meşru kabul edilebileceği mesajını vermek amacıyla diğer hükümetlere de benzer adım atmaları çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Afgan halkını güçlü bir şekilde desteklediklerini, kadınlar ve kız çocukları dahil tüm Afganlar’ın temel hak ve özgürlüklerini korumak için ellerinden geleni yapma konusunda kararlı olduklarını da vurguladı. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI