radyobir
radyobir

'Kerkük petrolü' açıklaması

Irak Başbakanı Abdülmehdi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Kerkük petrol meselesi dahil biriken sorunların çözümü konusunda koordinasyon halinde olduklarını söyledi.

10 Temmuz 2019 08:56 | Güncelleme :10 Temmuz 2019 09:09 | Kategori: Dünya

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, başkent Bağdat'taki Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Irak merkezi hükümeti ve IKBY arasındaki sorunların çözülmesi için günlük görüşmeler gerçekleştirdiğini dile getiren Abdülmehdi, "Kürdistan Bölgesi ile askıda kalıp biriken ve çözülmesi zor sorunlar hususunda koordinasyon halindeyiz. Buna Kerkük petrolü meselesi de dahil" ifadelerini kullandı.

Ülkenin bin 500 kilometrelik İran-Suriye sınırının korunmasında Peşmerge güçleriyle anlaşmalarının olduğunu söyleyen Abdülmehdi, Irak ordusu ve Peşmerge arasındaki bölgelerin güvenliğinin de söz konusu anlaşma kapsamında sağlandığını kaydetti. 

Gazetecilerin, İran ve ABD arasındaki gerginlik nedeniyle Hürmüz Boğazı'nın petrol ihracatına kapatılması ihtimaline ilişkin sorusuna Abdülmehdi, "Hürmüz Boğazı üzerinden petrolün ihracatında yaşanacak bir aksama ülkenin ekonomisi için büyük sorun teşkil edecektir" yanıtını verdi.

Abdülmehdi, Haşd eş-Şaabi'nin bürolarının kapatılmasını içeren kararnameye de değinerek, kararların uygulanmaya başlandığı bilgisini verdi.

Başbakan Adil Abdülmehdi, 1 Temmuz'da yayımladığı kararnameyle, Haşd eş-Şaabi güçlerinin ismini taşıyan tüm büroların  31 Temmuz tarihine kadar kapatılması talimatı vermişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI