radyobir
radyobir

Adalet Bakanı Kongre'de ifade vermeyi reddetti

Adalet Bakanı William Barr, gün içinde Senato Adalet Komisyonu'nda özel yetkili savcı Robert Mueller'ın Rusya soruşturmasının sonuç raporuyla ilgili ifade vermiş, oturumda özellikle Demokrat senatörlerce, raporun yayınlanması sonrası açıklama, yorum ve tavırları nedeniyle sert eleştirilere maruz kalmıştı.

02 Mayıs 2019 14:39 | Kategori: Dünya

William Barr'ın Senato'daki oturumdan bir gün sonra yani Perşembe günü de Temsilciler Meclisi'nin Adalet Komisyonu'nda ifade vermesi bekleniyordu. Ancak Adalet Bakanı William Barr Temsilciler Meclisi'ne gelerek Kongre üyelerinin sorularını oturumda yanıtlamayacak. William Barr'ın aldığı bu karar "Kongre'ye meydan okuduğu" şeklinde yorumlandı.

Adalet Bakanlığı sözcüsüne göre Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Başkanı Jerrold Nadler'ın oturumla ilgili daha önce benzeri görülmemiş bazı gereksiz koşulları dayattığını savundu. Adalet Bakanlığı sözcüsü Bakan William Barr'ın komisyon üyelerinin Mueller raporuyla ilgili soruları konusunda diyalog içinde olmaktan memnuniyet duyacağını ifade etti.

"İfade vermeye korkuyor"

Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Başkanı Nadler ise Adalet Bakanı Barr'ın bu kararının ardından sert konuştu. Nadler Barr'ın dürüst olmadığını ve bu nedenle de ifade vermeye çekindiğini savundu. Nadler William Barr'ın Temsilciler Meclisi komisyonunda ifade vermeme kararını bu gece gözden geçirmesini umduğunu da belirtti.

Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu daha önce redakte edilmiş hali kamuoyuyla ve Kongre ile paylaşılan Mueller raporunun tamamının paylaşılmasını talep etmişti. Adalet Komisyonu Başkanı Nadler Adalet Bakanlığı'nın bu konudaki çağrıya da uymayacağını söyledi.

Temsilcler Meclisi Adalet Komisyonu'ndaki Demokratlar Adalet Bakanı William Barr'ı komisyonda ifade vermeye zorlamak amacıyla celp çıkarmayı planlıyor. Adalet Komisyonu Başkanı Nadler "Adalet bakanıyla raporun tamamına erişim konusunda makul bir çizgiye gelmek amacıyla çalışmaya devam edeceğim ancak bunu uzun süre devam ettirmem. İyi niyetli müzakereler önümüzdeki 1-2 gün içinde celbe uyulmasıyla sonuçlanmazsa bir sonraki adım adalet bakanını (Kongre çağrısına) itaatsizlik gerekçesiyle zorla ifadeye getirmek olacak" ifadelerini kullandı.

"Madem karara varmayacaktı, soruşturma yapmasaydı"

Adalet Bakanı William Barr sabah saatlerinden itibaren Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato'da ifade vermişti.

Barr, Mueller ve ekibinin Trump’ın adaleti engelleyip engellemediği konusunda neden bir yargıya varmadığına şaşırdığını söyledi.

Adalet Bakanı Barr, Mueller için "Başkan’ın adaleti yanıltıp yanıltmadığı konusunda karara varmaması gerektiğini düşünüyorduysa o zaman soruşturmayı hiç yapmaması gerekirdi” dedi.

Barr, Mueller’ın bu konuda neden bir karara varmadığından ve yalnızca iki taraf açısından da delillere yer vermekle yetindiğinden emin olmadığını belirtti.

Barr, "Adli kovuşturma kararı alma şeklindeki geleneksel yolu seçmemesi gerektiğini düşündüyse o zaman soruşturmayı hiç yapmamalıydı” ifadesini kullandı.

Barr ve Adalet Bakan Yardımcısı Rod Rosenstein, raporda ortaya konan delillerin adaleti engelleme konusunda suçlama yapmak için yetersiz olduğu kararına varmıştı.

Amerikan basınında yer alan haberlere göre, Mueller Barr’a gönderdiği bir mektupla Barr’ın Rusya soruşturmasının sonuç raporundan yayınladığı dört sayfalık özetini eleştirdi. Mektubun Washington Post gazetesinin yayınladığı içeriğine göre Mueller, Adalet Bakanı’nın yayınladığı özetin, rapordaki tespitlerin hassas noktaları konusunda kamuoyunda kafa karışıklığı yarattığı görüşünü dile getirdi.

Kongre’deki oturum sırasında Mueller’ın Barr’a gönderdiği bu "şikayet” mektubu sık sık gündeme geldi. Barr, Mueller’ın mektubunu aldıktan sonra kendisini telefonla aradığını ve şikayetlerinin raporun yanlış aktarıldığı anlamına gelmediğini söylediğini belirtti.

Barr, Mueller’ın basının özete çok takıldığını ve kamuoyunun Başkan Donald Trump’ın adaleti engelleyip engellemediği konusundaki soruya yanıt vermemesinin ardında yatan mantığı görmesini istediğini söylediğini bildirdi.

5 Mart’ta yapılan bir toplantıda Mueller’ın ve ekibinin planlarını kendisiyle paylaştığını belirten Barr, Mueller’ın başkanın azledilmesini önermeyeceğini söylediğini de kaydetti

Barr ayrıca Mueller’ı raporu Adalet Bakanlığı’na sunarken büyük jüriye sunulan materyalleri tanımlamayarak raporun kamuoyuna açıklanan versiyonunun gecikmesine neden olduğu gerekçesiyle eleştirdi.

Özel yetkili savcı Robert Mueller 22 ay süren, Başkan Trump ve 2016 seçim kampanyası ekibinin Rusya'yla gizli anlaşma yaptığı iddialarına ve Trump'ın adaleti engellemeye çalışıp çalışmadığına yönelik soruşturmasının raporunu 22 Mart'ta Adalet Bakanlığı'na sunmuştu. Adalet Bakanı Barr raporun önemli bulgularını iki gün sonra dört sayfalık bir metinle özetlemişti.

Barr ve yardımcısı Rod Rosenstein raporun özet versiyonunda, Trump'ın adaleti yanılttığına yönelik bir karara varılmadığını ve delillerin yetersizliği nedeniyle bu konuda Başkan Trump'a yönelik bir suçlama yapılmasına gerek olmadığı kanaatinin getirildiğini kaydetmişti.

Barr’ın bu yöndeki açıklamaları raporun tamamının yayınlanmasını talep eden Demokratlar’ın büyük tepkisini çekmişti.

Barr ayrıca bir soru üzerine, geçen ay Kongre’de katıldığı bir oturumda, Trump'ın seçim kampanyasına yönelik "casusluk olduğu” şeklindeki açıklamasında yaptığı sözcük seçiminden pişman olmadığını söyledi.

Barr, ifadesi sırasında "casusluk” teriminin herhangi bir olumsuz yan anlam içermediğini öne sürdü.

Barr, Nisan ayında Temsilciler Meclisi Tahsisatlar Komisyonu'ndaki bir oturumda, seçim kampanyası sırasında Trump’a yönelik casusluk yapıldığı şeklinde açıklamada bulunmuştu. Barr’ın Trump’ın eski yardımcılarından birine yönelik FBI’ın izleme emri çıkartmasını kastettiği tahmin ediliyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI