radyobir
radyobir

Adalet Bakanı'ndan Trump'a eleştiri!..

ABD Adalet Bakanı William Barr, Başkan Donald Trump'ın Adalet Bakanlığı savcıları ve davalarla ilgili paylaştığı tweet'leri eleştirerek, ''Bunlar benim işimi yapmamı imkansız hale getiriyor'' dedi.

14 Şubat 2020 08:46 | Kategori: Dünya

Barr, bakanlığının Trump'ın yakın dostu Roger Stone'un davasında alışılmışın dışında bir adım atarak federal savcıların istediği cezadan daha düşük bir ceza istemesi sonrası, yargıya siyasi müdahaleye kapı açtığı yönünde sert eleştirilere maruz kalmıştı. Bakanlığın bu kararı Trump'ın Roger Stone için savcıların önerdiği cezayı fazla bulan bir Twitter mesajının ertesinde gelmişti.

Aslında yönetim içinde Trump'a en yakın isimlerden biri olarak görülen Barr, ABC News kanalına yaptığı açıklamada eleştiriler karşısında kendini savundu. Barr, ''Aslında Başkan bir cezai davada benden herhangi bir şey yapmamı asla istemedi. Bununla birlikte, bakanlıkla, bakanlıktaki personelimizle ve bakanlıkta süren davalarla ilgili kamuoyuna açık şekilde açıklamalar yapmak ve tweet'ler paylaşmak benim işimi yapmamı ve mahkemelerin bakanlıktaki savcılara işimizi dürüstçe icra ettiğimiz yönünde güvence vermemizi imkansız hale getiriyor'' diye konuştu.

Başkan Trump'ın açıklamalarının yaratabileceği etkilere karşı ''elbette'' hazırlıklı olduğunu vurgulayan Barr, ''Adaylığımın onay süreci oturumunda da belirttiğim gibi, adalet bakanı olarak görev yapmaya geldim. Bakanlıkta olan her şeyden sorumluyum ancak en fazla sorumluluk taşıdığım şey, karar için önüme gelen konular'' dedi.

Demokratlar Barr'a Roger Stone kararını soracak

Barr, gelecek ay Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu’nda ifade vermeyi kabul etti. Barr, komisyonun önüne ilk kez çıkacağı oturumda, Başkan Donald Trump’ın geçmişte uzun süre danışmanlığını yapan yakın dostu Roger Stone’un davasına müdahale ettiği tartışmalarıyla ilgili soruları yanıtlayacak.

Komisyon’un Başkanı Demokrat Jerrold Nadler, Çarşamba günü Barr’a hitaben yazdıkları mektubu kamuoyuyla paylaştı. Nadler ve komisyondaki diğer Demokrat üyelerin kaleme aldığı mektupta, Barr’ın 31 Mart’ta komisyonda ifade vereceği belirtildi. Demokratlar mektupta, Barr’ın cezai adalet sistemini siyasi amaçlar için kullandığı yönünde kaygılar taşıdıklarını dile getirdi.

Mektupta, ‘’Adalet bakanlığı göreviniz sırasında, başkanla alakalı hukuki meselelerde bu komisyon açısından ciddi kaygılar uyandıran bir dizi eylemin içerisine girdiniz’’ ifadesi kullanıldı.

Adalet Bakanlığı da Barr’ın ifade vereceğini doğruladı. Barr bir yıl önce bakanlık görevine getirilmesinden bu yana ilk kez Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu önünde ifade verecek. Barr daha önce Rusya soruşturması özel savcısı Robert Mueller’ın raporuyla ilgili ifade vermesi için yapılan daveti geri çevirmişti.

Demokratlar oturumda Barr’a, Trump’ın yakın dostu Roger Stone davasında bakanlığın dört federal savcının istediğinden daha hafif bir ceza istemesi konusunu soracaklarını açıkladı. Bakanlığın olağandışı olarak yorumlanan bu kararı sonrasında söz konusu dört savcı davadan derhal çekilmiş, savcılardan biri istifa etmişti.

Davada Stone, Trump kampanyasının 2016 başkanlık seçimlerinin sonucunu etkilemek için Rusya’yla gizli işbirliği yapıp yapmadığı konusunda Temsilciler Meclisi’nde yürütülen soruşturmayı engellemek, Kongre’ye yalan söylemek ve tanıklara müdahaleden suçlu bulunmuştu.

Başkan Donald Trump, Roger Stone davasında savcılar tarafından önerilen cezayı fazla bulmuş ve bununla ilgili bir Twitter mesajı yazmıştı. Twitter mesajı sonrasında Adalet Bakanlığı Salı günü ani bir değişiklikle Stone için daha hafif bir ceza istemişti. Savcılar bir gün önce Stone için federal kurallar çerçevesinde 7 ila 9 yıl ceza talebinde bulunmuştu.

''Yargıya müdahale'' suçlaması

Demokratlar Adalet Bakanı William Barr’ı yargıya müdahale etmekle suçluyor ve Adalet Bakanlığı’na soruşturma açmaya hazırlandıklarını söylüyor.
Trump ise gazetecilere yaptığı açıklamada Stone davasını Adalet Bakanlığı’yla tartışmadığını ancak istenen cezayı saçma bulduğunu söylemişti.

Trump ayrıca, Adalet Bakanlığı yetkililerinin Stone'a istenen cezanın hafifletilmesi için araya girmesi üzerine Bakan William Barr'ı ”sorumluluk aldığı” için kutladı. Bunun yanında Trump Stone davasına bakan yargıcın geçmiş kararlarını eleştirdi ve Stone için yedi ila dokuz yıl hapis cezası isteyen dört savcıya yüklendi.

Adalet Bakanlığı’ndan bir yetkiliyse Trump’ın Twitter mesajıyla Adalet Bakanlığı’nın kararının zamanlama olarak denk gelmesinin yalnızca tesadüf olduğunu savunmuştu. Bakanlık, savcıların kararını geri çevirme kararının Trump’ın mesajlarından önce Pazartesi gecesi alındığı ve savcıların bu konuda Beyaz Saray’la görüşmediğini ısrarla vurguluyor.

Senato isteksiz

Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato ise Barr’ı bu konuda ifadeye çağırmada daha isteksiz görünüyor ve bakanlığın kararına destek veriyor. Senato Adalet Komisyonu Başkanı Lindsey Graham, Adalet Bakanlığı’yla görüştüğünü ve kendisine bu konudaki bakanlık tüzüklerinin savcıların önerdiği 7 ila 9 yıl değil 3,5 ila 4 yıl ceza öngördüğü bilgisinin verildiğini söyledi.

Demokratlar komisyon oturumunda ayrıca Barr’a, bakanlığın Trump’ın kişisel avukatı Rudy Giuliani’nin Ukrayna’da Trump’ın siyasi rakibi Joe Biden’la ilgili topladığı bilgileri aldığı yönündeki açıklamasına ilişkin sorular yönelteceklerini belirtti.

Temsilciler Meclisi, Demokratlar’ın soruşturulması için Ukrayna üzerinde baskı uyguladığı gerekçesiyle Aralık ayında Trump’ı azletme kararı almıştı ancak Trump daha sonra Cumhuriyetçi çoğunluklu Senato’da aklandı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI