radyobir
radyobir

Afganistan'dan kes, Meksika duvarına yatır

Savunma Bakanlığı'nı vekaleten yürüten Patrick Shanahan, Meksika sınırına 128 kilometre uzunluğunda bariyer inşa edilmesi için 1,5 milyar dolar transfer edilmesini onayladı. Bu miktarın içinde Afganistan güvenlik güçlerine aktarılması için ayrılan fondan kesilen 600 milyon dolar da var.

11 Mayıs 2019 10:27 | Kategori: Dünya

Başkan Trump’ın Meksika sınırında yasa dışı göçü durdurmak için inşa etmeyi istediği duvar için Mart ayında da ordu kaynaklarından 1 milyar dolar transfer edilmişti. Bu, Kongre üyeleri tarafından yoğun şekilde eleştirilen bir hamle olmuştu.

Shanahan yaptığı açıklamada aktarılan fonun birlikleri olumsuz etkilemeyeceğini bu miktarın maliyet tasarruflarından, program değişikliklerinden ve gerekliliklerin gözden geçirilmesiyle oluşan kaynaklardan aktarıldığını belirtti.

Shanahan sınırdan 4 binden fazla askerin ve 19 uçağın bulunduğunu kaydetti.

Adını açıklamayan bir yetkili son transferin Afganistan güvenlik güçlerine gitmesi gereken 604 milyon dolar kaynağı da içerdiğini belirtti. Afgan güvenlik güçleri Taleban’ın son dönemde artan saldırılarına karşı topraklarını korumaya çalışıyor.

ABD, 2019 mali yılında Afgan güvenlik güçlerine destek için 4,9 milyar dolar tahsis etti. Yetkili transfer edilen paranın bu fondan alındığını bildirdi.

ABD’li yetkili bunun Washington’un Afganistan konusundaki bağlılığıyla ilgisi olmadığını söyledi. Başka bir yetkiliyse ABD’nin Afganistan hesabından başka alana para aktarmasının bir ilk olmadığını söyledi.

ABD bu dönemde 17 yıldır Afganistan hükümetine karşı savaş yürüten Taleban’la görüşmeler yürütüyor. Son olarak taraflar arasında altı tur düzenlenen görüşmeler sonunda Perşembe günü yabancı askerlerin Afganistan’dan ayrılma tarihi konusunda anlaşma taslağı üzerinde ilerleme kaydedildiği bildirilmişti.

Sınır güvenliği ABD Başkanı Trump’ın 2020 seçim kampanyasının en önemli gündem maddelerinden biri.

Başkan Donald Trump, yasadışı göçün önlenmesi için Kongre’den bütçe tasarısında ödenek ayırmasını istemişti ancak bu konuda Kongre’de anlaşma sağlanamaması nedeniyle hükümet geçen yıl Aralık ayının ortasından başlayarak 35 gün süreyle kapalı kalmıştı.

Trump 15 Şubat’ta sınıra duvar projesi için Kongre’yi devre dışı bırakmak ve daha önce Kongre tarafından onaylanan ancak başka projelere ayrılan kaynakları kullanabilmek amacıyla ulusal acil durum ilan etmişti. Hem Temsilciler Meclisi hem de Senato Trump’ın ulusal acil durum ilanını oyladıkları tasarıyla sonlandırmış, Trump da 15 Mart’ta bu tasarıyı da veto etmişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI