radyobir
radyobir

Afrika'nın en büyük film festivalinde ödüller sahibini buldu

Burkina Faso'da bu yıl 28'incisi düzenlenen Afrika'nın en büyük sinema etkinliği Panafrikan Sinema ve Televizyon Festivali'nde (FESPACO) "Altın Yennenga Aygırı"na, "Ashkal" isimli filmiyle Tunuslu yönetmen Youssef Chebbi layık görüldü.

06 Mart 2023 05:00 | Kategori: Afrika

Başkent Vagadugu'da 25 Şubat'ta "Afrika Sineması ve Barış Kültürü" temasıyla başlayan FESPACO'da ödüller sahiplerini buldu.

Festivalin en prestijli ödülü olan "Altın Yennenga Aygırı"na, uzun metraj "Ashkal" filmiyle Tunuslu yönetmen Chebbi layık görüldü.

"Gümüş Yennenga Aygırı", "Sira" isimli filmiyle Burkina Fasolu yönetmen Apolline Traore, "Bronz Yennenga Aygırı" da "Shimoni" isimli filmiyle Kenyalı yönetmen Angela Wamai'ye gitti.

Jüri başkanlığını Tunuslu yapımcı Dora Bouchoucha'nın yaptığı festivalde, 11 kategoride 170 film ve dizi gösterildi.

Afrika sinemasının en prestijli ödülü kabul edilen "Altın Yennenga Aygırı"nı kazanmak için Kamerun ve Tunus'tan ikişer olmak üzere, Burkina Faso, Senegal, Mısır, Nijerya, Mozambik, Angola, Kenya, Morityus, Fas, Cezayir ve Dominik Cumhuriyeti'nden toplam 15 uzun metraj film yarıştı.

İlki 1969'da gerçekleştirilen FESPACO, 1979'dan bu yana iki yılda bir düzenleniyor.

En son 2021'de düzenlenen festivalde "Altın Yennenga Aygırı"nı, yönetmenliğini Somalili Khadar Ayderus Ahmed'in yaptığı "Mezar kazıcının eşi" adlı yapım kazanmıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI