radyobir
radyobir

Afrika'nın göbeğinde "Utanç Adası"

Türkiye'nin Dakar Büyükelçisi Civaner Köle Adası'nı ziyaret etti. Büyükelçi Civaner: "Bu ada, insanın insanı parasal amaçları için ne kadar zalimce kullandığını gösteriyor. Ne mutlu ki bizim tarihimizde böyle karanlık bir sayfa yer almıyor. O yüzden ecdadımızla gurur duymamız lazım. 30-35 insanın bir at karşılığında değiştirilmesi ve insanlığın burada bu derece ayaklar altına alınması çok çok üzücü"

10 Mart 2018 05:47 | Güncelleme :10 Mart 2018 09:59 | Kategori: Yaşam

Türkiye'nin Dakar Büyükelçisi Nihat Civaner, Afrika'dan Amerika'ya yapılan köle ticaretinin sembolü Senegal'deki Goree Adası'nı ziyaret etti.



Civaner, burada 1776'da inşa edilen ve Batılılarca Afrikalı insanların köle olarak satılmak için tutulduğu köle evine giderek, ada tarihi hakkında yetkililerden bilgi aldı.



Adada 28 köle evinden biri olan ve Senegal'in bağımsızlığından sonra hükümet tarafından satın alınıp müzeye dönüştürülen eve geçen Nihat Civaner, Amerika'ya satılmadan önce tutulan kölelerin kaldıkları odaları dolaştı.

Büyükelçi Civaner, Afrikalıların köle olarak Amerika'ya gönderilmeden önce 3-6 ay arasında bu evlerde yaşlarına ve cinsiyetlerine göre tutuldukları bilgisini alarak, kölelerin ayak ve boyunlarına takılan zincirleri inceledi.



Burada AA muhabirine açıklamalarda bulunan Civaner, Goree Adası'nın çok güzel bir ada olmasına rağmen çok üzücü bir tarihi kesite şahitlik ettiğini belirterek, şimdi müze olarak kullanılan evin, adada kölelerin tutulduğu birçok evden sadece birisi olduğuna işaret etti.



Nihat Civaner, mihmandardan ada tarihi hakkında duyduklarının çok üzücü olduğuna değinerek, şunları kaydetti:

"Mihmandarın dedikleri tabii ki çok üzücü ve bir o kadar da düşündürücü. Bu ada, insanın insanı parasal amaçları için ne kadar zalimce kullandığını gösteriyor. Ne mutlu ki bizim tarihimizde böyle karanlık bir sayfa yer almıyor. O yüzden ecdadımızla gurur duymamız lazım. İnsanlar burada küçücük, daracık odalarda ellerinden ve boyunlarından bağlı olarak hiçbir insani değer göz önünde bulundurmaksızın, sadece ticari amaçla bulundurulmuş. 30-35 insanın bir at karşılığında değiştirilmesi ve insanlığın bu derece ayaklar altına alınması çok çok üzücü. Atalarımız böyle utanç verici olaylara sebebiyet vermediği için şükrettim."



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI