radyobir
radyobir

Almanya'da ırkçılar 3. parti!..

Alman ARD kanalının seçim sandıklarının kapanmasının hemen ardından duyurduğu ilk seçim tahminlerine göre Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Demokratlar Partisi (CDU) yüzde 32.5 oyla ilk parti oldu. Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) ise yüzde 21 ikinci parti olurken, aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi ise yüzde 13.5 oylar üçüncü parti oldu.

24 Eylül 2017 19:58 | Kategori: Dünya

SPD: KOALİSYON KURMAYACAĞIZ

İlk sonuçların açıklanmasının ardından koalisyon ortağı SPD, seçimi kazanan Merkel'in partisi CDU ile bu seçimlerin ardından koalisyon kurmayacaklarını açıkladı. SPD Genel Başkan Yardımcısı Manuela Scwesig, "Bu sonuçlar SPD için büyük bir yenilgi. Muhalefet görevini alacağız" açıklamasında bulundu. SPD Genel Başkanı Martin Schulz, "Bugün Schulz için çok acı bir gün, seçimi kaybettik" yorumunda bulundu. 

Aşırı sağcı parti AfD'nin liste başı adayı Alexander Gauland, seçim sonuçlarını Almanya için dönüm noktası olarak niteledi ve "Biz bu ülkeyi değiştireceğiz. Bugün büyük bir gün” dedi. Seçim sonuçlarına göre Merkel başbakan olarak kalacak. Merkel ya Sosyal Demokratlarla yine büyük koalisyona devam edecek ya da Yeşiller ve FDP ile üçlü koalisyon kuracak. Koalisyon hükümetinde yer alan CDU/CSU ile SPD 2013’de yapılan son seçimlere göre oy kaybetti.

AŞIRI SAĞCI PARTİ ÜÇÜNCÜ OLDU

4 yıl önce yapılan genel seçimlerde yüzde 5’lik baraja takılan aşırı sağcı popülist Almanya için Alternatif (AfD) ve Hür Demokrat Parti'nin oy oranlarını önemli ölçüde artırarak bu kez meclise girdiği görülüyor.  Sandık çıkış anketlere göre, AfD yüzde 13,5 ile üçüncü olarak ilk kez mecliste yer alacak. FDP de yüzde 10,5 ile dördüncü parti olacak ve yeniden meclise girecek.

Yeşiller yüzde 9,5 ile beşinci sırada yer alırken, Sol Parti de yüzde 9 oy oranına ulaşarak meclise girdi.  ARD’nin sandık çıkış anketlerine göre Almanya Federal Meclisi’nde milletvekili dağılımı ise şu şekilde: CDU ve CSU 216, SPD 133, AfD 89, FDP 70, Yeşiller 63, Sol Pati 60.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI