radyobir
radyobir

Almanya'da virüs önlemleri çatlağı

Corona krizine karşı önlemlerde Başbakan Angela Merkel'le eyalet başbakanları arasında görüş ayrılığı krizi patlak verdi.

17 Kasım 2020 10:51 | Kategori: Dünya

Merkel, 16 eyalet başbakanıyla video görüntülü toplantıda biraraya gelerek 2 Kasım’dan bu yana Corona virüsü salgınına karşı yürürlükte olan önlemlerin şimdiye kadarki bilançosunu ele almak için biraraya geldi. Toplantı öncesinde yapılan yorum ve tahminlerde, uygulanan kısıtlamalara yeni ek uygulamaların geleceği belirtiliyordu. Ancak Merkel’in eyalet başbakanlarıyla anlaşamadığı, büyük tartışmalara sahne olan zirveden sonra olası yeni önlemler kararının gelecek haftaya ertelenerek 25 Kasım’da açıklanacağı duyuruldu. İki saat sürmesi beklenen toplantı, altı saat sonra sona erdi; eyalet başkanlarının Merkel’i çok sert sözlerle eleştirdiği ve iki taraf arasında sözlü tartışma yaşandığı öğrenildi. Yaşanan gerilim Berlin’de "siyasi bir fiyasko" olarak yorumlandı.

Toplantıdan sızan bilgilere göre, Merkel önlemlerin bir an önce arttırılmasını talep ederken, eyalet başbakanları karantina önlemlerinin sertleştirilmesine karşı çıktı. Merkel’in Berlin Eyaleti Başbakanı Michael Müller’i şu andaki önlemleri bile yaşama geçirmemekle suçladığı ve kendisine "Gece bir parklarda gezin, insanların yasak olmasına rağmen gruplar halinde oturarak, döner sandviç yediklerini göreceksiniz" dediği haber alındı. Thüringen Başbakanı Bodo Ramelow’un, Merkel’i "Tek başına, eyaletlere ve parlamentolara danışmadan, halkı vesayat altına almaya çalışmakla" suçladığı haber verildi. Diğer başbakanların da, Merkel’i eleştirdikleri ve insanların evinde kaç kişiyi özel ağırladığı sorusunun devleti ilgilendirmeyeceğini, bunu insanın kendi sorumluluğuna bırakmak gerektiğini söyledikleri öğrenildi.

Toplantıdan sadece tavsiye kararı çıktı

Bu tartışmalardan sonra, Merkel’in alınmasını istediği yeni önlemler bugünlük sadece tavsiye niteliğinde karara bağlandı; bunlar tüm özel buluşmaların asgariye düşürülmesi, kamuya açık alanlardaki buluşmaların iki haneden en fazla iki kişi ile sınırlandırılması oldu. Merkel, 25 Kasım’daki toplantıda Aralık ve Ocak aylarına yönelik yeni önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

Almanya’daki veriler Ekim ayında yaşanan büyük vaka artışlarının yavaşlatıldığını, ancak sayılarda hissedilir oranda bir gerileme olmadığını gösteriyor. Vakaların sayısı geçen Cuma günü 23 bini aşarak yeni bir rekor kırmıştı. Artan vaka sayısı nedeniyle her geçen gün yoğun bakım ünitelerine daha fazla hasta alınırken, yatakların yüzde 76’sının dolu olduğu bildirildi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI