radyobir
radyobir

Almanya'dan vatandaşlarına 300 euro akaryakıt desteği

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısıyla bir ay önce başlayan savaş, küresel ekonomiyi de olumsuz etkiliyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) başta olmak üzere dünyanın önde gelen ekonomik kurum ve analizcileri, savaşın etkisiyle ekonomik büyümenin yavaşlayıp, enflasyonun artacağı uyarısında bulunuyor.

25 Mart 2022 12:11 | Kategori: Avrupa

Savaş, daha şimdiden özellikle Avrupa’da ticaretin sekteye uğramasına, tedarik zincirlerinde yavaşlamalara ve para transferlerinde tıkanmalara neden oldu. Tüketicilerse bu gelişmelerin sonucu olarak gıda ve enerji fiyatlarının artmasından doğrudan etkileniyor.

Savaş öncesi Rusya’yla çok yakın ticari bağları bulunan ve özellikle enerji konusunda neredeyse Rusya’dan gelen enerji kaynaklarına bağımlı olan Almanya’da, özellikle akaryakıt alanındaki rekor fiyatlar son günlerde kamuoyunun en önemli gündemine dönüştü.

Vatandaşlara akaryakıt desteği ödemesi yapılacak

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatının inmesine rağmen, bunun Almanya’da pompa fiyatlarına yansımaması halk arasında huzursuzluğa neden oldu. Savaş başladıktan hemen sonra, orduyu modernleştirmek ve savunma harcamalarını artırmak için 100 milyar euro özel fon ayrıldığını duyuran Alman hükümeti, pahalılık konusunda yaşanan huzursuzluğa karşı da kesenin ağzını açtı.

Koalisyon hükümetinin aldığı ve orta ve dar gelirli vatandaşları rahatlatması hedeflenen karara göre, yükselen enerji fiyatları nedeniyle vergi mükellefi her çalışana bir defaya mahsus 300 euro ödenecek. Söz konusu destek primi işverenler tarafından çalışana aylık maaşa ek olarak verilirken serbest meslek sahipleri de yıllık gelir vergilerinden 300 Euro düşebilecek. Ayrıca aileler, bir defaya mahsus her çocuk için 100 Euro yardım alacak. Sosyal yardımla geçinenlere de bir defaya mahsus 100 euro ödenecek.

Öte yandan 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere 3 ay boyunca enerjiden alınan vergiler düşürülecek. Benzinde litre başına 0,30 Euro, motorindeyse 0,14 euro düşürülecek. Belçika ve Hollanda akaryakıt fiyatlarındaki artışa karşılık KDV oranını düşürmüş, Fransa ve İsveç’se litre başına 12 ila 15 cent destek verme kararı almıştı. Almanya’da toplu taşımacılığa da 3 ay boyunca büyük bir indirim yapılacak, isteyenler toplu taşıma araçlarını aylık 9 euro’luk bir biletle kullanabilecek. Toplam 15 milyar euroluk destek paketi, hükümetin kendi bütçesinden finanse edilecek.

Hükümet ek borçlanmaya gidecek

Alman hükümeti bu yıl için yaklaşık 200 milyar Euro ek borçlanmaya gerek olacağını duyurmuştu. Corona virüsü salgınının neden olduğu ekonomik krizle mücadele kapsamında, bu yıl 99,7 milyar euro ek finansman gerektiği, ayrıca Alman ordusunun modernizasyonu için de 100 milyar euro özel fonun finansman edilmesi gerektiği açıklanmıştı.

Bu arada Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), Rusya-Ukrayna savaşının Almanya'daki ekonomik toparlanmayı yavaşlatacağını duyurdu. İlgili raporda, Alman ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde toparlanmanın beklenenden çok zayıf olacağı öne sürülürken enflasyonun, bu yıl ortalama yüzde 5,8'e yükseleceği tahmini yapıldı. Ülkede geçen yıl yüzde 4,9’a çıkan yıllık enflasyon, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısıyla artan petrol ve gaz fiyatlarındaki son yükselişle birlikte yüzde 5,1'e ulaşmıştı. Almanya Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (IFO) tarafından yapılan değerlendirmede de yıllık enflasyonun, yüzde 6,1’e ulaşabileceği vurgulandı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI