radyobir
radyobir

Almanya ve Fransa'ya müthiş Türkiye'ye önerisi

Almanya'nın etkili düşünce kuruluşlarından Alman Dış İlişkiler Konseyi (DGAP), AB'nin iki lokomotif ülkesi Almanya ve Fransaarasında son dönemde güçlenen işbirliğini kapsamlı bir raporda mercek altına aldı.

27 Ağustos 2015 13:08 | Kategori: Dış Politika

İki ülke arasındaki işbirliğini üçüncü ülkelerle genişletmenin, AB'nin entegrasyonunu güçlendireceğine işaret edilen raporda, Türkiye ile işbirliği için de ayrı bir bölüm ayrıldı.

"AB'NİN TÜRKİYE'YE İHTİYACI VAR"

Deutsche Welle'nin haberine göre raporun Türkiye kısmını kaleme alan dış politika uzmanı Catherine Palpant DW'ye konuştu. Palpant, AB'nin dış politikada ağırlığını artırabilmesi için Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu vurguladı.
Palpant, "Bugün birçok uluslararası kriz AB'yi doğrudan etkiliyor. Fransa ve Almanya'nın bazı alanlarda görüş ayrılıkları olmakla birlikte ortak çıkarlarını ilgilendiren alanlarda pragmatik işbirliğini geliştirmeleri gerekiyor. Bu ortak çıkar alanları aynı zamanda Türkiye için ve tüm Avrupa için de geçerli, üçlü işbirliğinden tüm Avrupa yararlanacaktır" diye konuştu.

Palpant Almanya, Fransa ve Türkiye'nin üçlü işbirliği mekanizması kapsamında yakın işbirliği yapabilecekleri konuları şöyle sıraladı:
"Her üç ülkenin de ortak çıkarlara sahip olduğu ve işbirliğini geliştirebilecekleri alanlar göç, enerji güvenliği, terörle mücadele, kriz bölgelerine ve özellikle Ortadoğu'ya yönelik dış politika. Bu alanlarda daha yakın bir işbirliği farklı pozisyonların uyumlaştırılmasını sağlayacaktır."

Palpant raporda, NATO'nun ikinci büyük ordusuna sahip Türkiye'nin AB'nin ortak güvenlik ve savunma politikalarında önemli bir rol oynayabileceğine işaret ederken, terörle mücadele alanında somut işbirliğinin de önemine vurgu yaptı. Palpant ayrıca enerji tedarikinin güvenlik altına almanın bugün hiç olmadığı kadar stratejik önemi sahip olduğunun altı çizdi ve "Türkiye Avrupa sınırındaki gerçek bir enerji üssü" görüşüne yer verdi.

TÜRKİYE AB İÇİN EŞSİZ BİR PARTNER OLABİLİR

Üçlü işbirliği ile Türkiye'nin "vazgeçilmez bir ortak" konumuna gelebileceğini kaydeden Palpant, şu değerlendirmeyi aktardı: "AB'nin tamamı için büyük öneme haiz somut konularda, daha yakın bir işbirliği Türkiye'nin de gücünü artırmasını sağlayacaktır, Türkiye'yi eşsiz bir partner konumuna taşıyacaktır. Çünkü Türkiye'nin stratejik bölgesel konumu, iyi ve verimli işbirliği ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır."

"MÜZAKERE SÜRECİ KOLAYLAŞIR"

Uzman Palpant, önerisinin Türkiye için AB tam üyeliği yerine "imtiyazlı ortaklık" olarak yorumlanıp yorumlanamayacağı sorusunu, "Türkiye'nin AB üyeliğinden bağımsız, önemli işbirliği alanları var. İşbirliği tüm taraflarının çıkarına olacaktır" sözleriyle yanıtladı.
Palpant ayrıca şu noktalara işaret etti:
"Kilit alanlarda verimli bir işbirliği, taraflar arasında güvenin inşasına katkıda bulunur. AB müzakere sürecinde yumuşama yaşanır. Son yıllarda müzakere sürecinde ortaya çıkan güçlüklerin ağırlıklı sebebi güven ve işbirliği eksikliği. Üç ülke, taraflar açısından hayati öneme sahip alanlarda verimli bir işbirliğine giderse bu müzakere sürecini kolaylaştırır."

Fransız uzman son yıllarda Türkiye ile AB arasında yaşanan gerilimlerin giderilmesinde de üçlü diyalog sürecinin etkili olabileceğini belirtti ve "İşbirliği daha kapsamlı perspektifler üzerinde uzlaşı sağlanmasını, görüş ayrılıklarının yumuşatılmasını beraberinde getirir. Birbirini daha iyi tanıyan partnerler birbirine daha çok güvenir" dedi

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI