radyobir
radyobir

Almanya'yla yeni İncirlik krizi

Alman haber ajansı dpa, Türkiye'nin İncirlik'teki Alman askerlerini ziyaret etmek isteyen Alman milletvekillere izin vermediğini duyurdu. Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in Sözcüsü Steffen Seibert ise vekillerin İncirlik'i ziyaret etmemesinin kabul edilemez olduğunu belirtirken, İncirlik'ten çekilmek için alternatif lokasyonlarla ilgileneceklerini söyledi.

15 Mayıs 2017 13:44 | Güncelleme :15 Mayıs 2017 13:49 | Kategori: Dış Politika

Türkiye'nin ziyarete neden izin verilmediği bilinmiyor.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in Sözcüsü Steffen Seibert ise Almanya'nın alternatif bölgelerle ilgileneceğini söyledi.  Seibert, Türkiye'nin izin vermemesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. 

Alman Spiegel Online sitesi ise Alman ordusunun 'somut bir şekilde' İncirlik'ten çekilmeyi planladığını yazdı. Haberde, Türkiye'nin Alman vekillere izin vermemesi üzerine Alman makamlarının ilk kez somut bir şekilde Türkiye'den çekilmeyi planladıkları öne sürüldü. Almanya'nın önümüzdeki iki hafta İncirlik yerine alternatif olabilecek askeri üsleri inceleyeceği ifade edildi. Almanya'nın İncirlik yerine düşündüğü alternatifler arasında Ürdün, Kuveyt ve Kıbrıs yer aldığı iddia ediliyor. Öte yandan, Reuters'a bilgi veren bir Almanya Savunma Bakanlığı sözcüsü, 'en iyi teklifi' Ürdün'ün verdiğini belirtti. 

Almanya, 2 Haziran 2016'da Ermeni olaylarını 'soykırım' olarak nitelemişti, Türkiye bunun karşılığında Alman vekillerinin İncirlik'teki askerleri ziyaret etmesine izin vermemişti. Almanya'nın İncirlik Üssü'nde yaklaşık 260 askeri bulunuyor. 

ZİYARET SALI GÜNÜ İÇİN PLANLANMIŞTI

Federal Meclis Savunma Komsiyonu Başkanı Wolfgang Hellmich ve komisyon üyelerinden oluşan bir heyet, IŞİD'e karşı mücadeledeki mevcut duruma ilişkin bilgi almak ve Alman askerlerinin çalışma koşullarıyla ilgili gözlemlerde bulunmak üzere İncirlik Üssü'nü ziyaret etmek için bir süre önce Türk hükümetinden izin talebinde bulunmuştu. Ziyaretin 16 Mayıs Salı günü gerçekleşmesi planlanıyordu. Ancak Türk hükümetinin söz konusu ziyaret için izin vermediği ifade edildi. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI