radyobir
radyobir

Amazon'da üç kişiye, İngiliz gazeteciyi öldürme suçlaması

Amazon ormanlarında üç kişiye, İngiliz gazeteci ve Brezilyalı uzmanı öldürme suçlaması yöneltildi

23 Temmuz 2022 06:00 | Kategori: Latin Amerika

Cinayetler, Amazon bölgesindeki hukuksuzluğun tartışılmasına yol açmıştı.

Zanlılardan ikisinin, Peru sınırına yakın olan Javari Vadisi'nde kolluk kuvvetlerinin cesetleri bulmasına yardımcı olan kişiler arasında yer aldığı duyuruldu.

Savcılık bu kişileri bölgede yasa dışı balıkçılık yaptığını belirtiyor.

Savcılığa göre Philips'in Pereira'dan bu kişilerin bulunduğu teknenin fotoğrafını çekmesini talep etmesi üzerine zanlılar ateş açarak ikiliyi öldürdü.

Ardından cesetlerini yaktı ve külleri de toprağa gömdü.

Cinayetten yaklaşık iki hafta sonra gözaltına alınan bu üç kişinin isimleri Amarildo Oliveria, kardeşi Oseney Oliveira ve Jefferson Lima olarak açıklandı.

Amazon uzmanı Pereira, Amazon üzerine bir kitap yazan Phillip'in bölgede söyleşi yapabileceği kişilerle görüşmesine aracılık ediyordu.

İkili yasa dışı balıkçılık, ağaç kesimi ve uyuşturucu ticaretini araştırıyordu.

Savcılık, zanlılardan ikisinin cinayeti itiraf ettiğini de duyurdu.



Gazeteci Dom Phillips Amazon üzerine bir kitap yazıyordu

Phillips ile Pereira son olarak Amazon Eyaleti'nin uzak bir bölgesi olan Javari'de görülmüştü. İkili 5 Haziran'da, kaçak balıkçılık ve madencilik gibi suçların işlendiği bu bölgede ortadan kayboldu.

Reuters cinayeti işlediğini itiraf eden şüphelinin, yerli halkın yaşadığı bölgede yasa dışı balıkçılıkla mücadele eden Pereira ile daha önceden çatışma yaşamış bir balıkçı olduğu bilgisini verdi.

57 yaşındaki Phillips, 10 yılı aşkın bir zamandır Brezilya'da yaşıyor ve özellikle Amazon yağmur ormanlarıyla ilgili haberleri ve araştırmalarıyla tanınıyordu. İngiliz Guardian ve Amerikan Washington Post gazeteleri için yazıyordu.

İngiliz gazeteciye araştırmasında eşlik eden 41 yaşındaki Bruno Pereira ise yağmur ormanlarında yaşayan ve dış dünyayla ilişkisi çok az olan yerli kabile halkları konusunda uzmandı.

"Artık onlara veda edebiliriz"

Phillips'in eşi, kocasını arayan herkese "ama özellikle yerli halka ve Univaja"ya çok teşekkür etti.

İkilinin kaybolduğunu polise ilk haber veren, bölgenin yerli halkalarının derneği Univaja olmuştu.



Polise arama çalışmalarında yerli gruplar çok önemli katkıda bulunmuştu

"Tehdit edilmişlerdi"

Yerliler, Pereira'nın bölgedeki yasa dışı balıkçılığa karşı kampanya yürütmesinden ötürü, kaybolmadan birkaç gün önce tehditler aldığını belirtmişti.

Pereira'nın yasa dışı balıkçılık ve madencilikle ve uyuşturucu kaçakçılığıyla ilgili yaptığı çalışmalar nedeniyle geçmişte de çok kez ölüm tehdidi aldığı aktarılmıştı.
İngiliz gazetecinin başına gelenler, İngiltere hükümetinin olaya karşı tavrını da sorgulamaya açtı.

İktidardaki Muhafazakar Parti'den milletvekili olan eski başbakan Theresa May, hükümetin olaya "diplomatik öncelik" vermesi gerektiğini söyledi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI