radyobir
radyobir

Anadolu'da Geleneksel Giyim

Halk eğitim merkezinde yapılan projelerin sayısı artırılmalı ve unuttuğumuz değerlerimiz yaşamımızın bir parçası durumuna getirilerek gelecek kuşaklara aktarılmalıdır

21 Mayıs 2019 13:57 | Güncelleme :22 Mayıs 2019 12:07 | Kategori: Magazin

İnsanları diğer canlılardan ayıran bir özellikte doğuştan itibaren örtünme ihtiyacının olmasıdır. İlk çağlarda yalnızca dış etkenlerden korunmak amacıyla ortaya çıkan giyinme, zamanla gelişen teknolojiyle beraber büyük bir değişime uğramış, kişinin sosyal yapısına, ekonomik durumuna, inancına, bölgenin coğrafik yapısına ve iklim şartlarına göre farklı şekiller almıştır. Kaynak olarak alınan bilgiler online giyim sayfalarından bulunabilir.

İhtiyaç olarak ortaya çıkan giysiler zamanla görsel beğeni isteğiyle süslü hale getirilmiştir. Özellikle kadınlarda geçmişten bugüne giysileri öne çıkaracak süslemeler yapılmıştır. Kadın giyiminde süslenmenin ayrı bir yeri vardır. Geçmişte günlük giysi olarak giyilen giysiler, zamanla modanın etkisiyle kaybolmaya yüz tutmuştur. Yöresel kadın giysileri üzerindeki ince motif ve süslemelerle toplumda görüş ve fikirleriyle geride kalmış kadınlarımızın sözlerini dile getirmiştir.

Anadolu’nun her yöresinde kendine özgü giyim kuşam tarzı mevcuttur. İç Anadolu ve Doğu Anadolu ikliminden dolayı giyim kuşam yönünden benzerlik göstermektedir. Daha çok giysilerde yün dokumalar görülmektedir. İsim olarak farklı anılsalar da kullanım şekli, amacı ve kullanılan kumaş ve model özellikleri ile aynı amaçla kullanılmaktadırlar. Örneğin Sivas’ta peşli olarak kullanılan giysi birçok yörede bindallı olarak bilinmektedir. Bu nedenle yörede kendi içinde bile farklılıklar görülmektedir. Bu farklılıklar gerek kullanılan kumaş türü (pazen, ipek, saten, kutnu vb.) gerek model özelikleri ile kullanım amacına göre farklılaşmaktadır.

Online Giyim vs Geleneksel Giyim

Anadolu’nun diğer yörelerinde olduğu gibi Yıldızeli ilçesi ve köylerinde de yöresel giyim kuşamda zengin giysi çeşitliliğini kısmen de olsa gün yüzüne çıkarmıştır. Bu çeşitlilik kapalı sandıklar içerisinde yok olmaya yüz tutmuştur. Yok olmaya yüz tutan yalnızca kumaştan yapılmış ihtiyaçları gidermek amaçlı kullanılan giyim eşyaları değil, o giyim kuşam üzerinde ilmek ilmek işli atalarımızın yadigarı unuttuğumuz değerlerimiz saklıdır. Bu değerleri gelecek kuşaklara aktarmak bu araştırmanın ana amacıdır. Bu bağlamda Sivas’a bağlı Yıldızeli ilçesinin yöresel kadın giysileri yerinde incelenerek giysi analizi, tarihçesi ve saklanma koşulları açıklanan bu araştırmada görülmüştür ki il genelinde geleneksel kıyafet giyinene rastlanılmamakta, ancak belirli günlerdeki kutlamalarda halk oyunu, ekip üyeleri ve gösteriler sırasında geleneksel kıyafet kültürünü yaşatmak adına bu günlerde kullanılmaktadır. Kırsal kesimlerde ise il ve ilçe merkezlerine göre günlük yaşamda ve yine özel günlerde daha yaygın olarak kullanıldığı görülmektedir. Geleneksel giysi kültürümüzün yaşatılması adına geçmişten getirdiğimiz tüm kültürel değerlerimizde olduğu gibi yöresel kılık kıyafetlerimizde de bir değişim söz konusu olmakta ve bu değişim neticesinde yöresel kılık kıyafetlerimiz özgünlüklerini kaybetmektedirler. Bu yok oluşu önlemek adına giysilerimizin yöre yöre araştırılıp arşivlenmesi ve geleceğe aktarılabilmesi için güvence altına alınması gerekmektedir.

Tespit edilen yöresel kıyafetlerin yok oluşlarını engellemek adına Kız Meslek liselerinin giyim bölümlerinde, Üniversitelerin moda tasarım bölümlerinde ders olarak işlenmeli bu giysilerin orijinalliğini bozmadan esin kaynağı olarak modaya uygun giysi tasarımlarına aktarılmalıdır.

Halk eğitim merkezinde yapılan projelerin sayısı artırılmalı ve unuttuğumuz değerlerimiz yaşamımızın bir parçası durumuna getirilerek gelecek kuşaklara aktarılmalıdır.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI