radyobir
radyobir

Anayurt

Yazar: Fernando Aramburu Türkçesi: İdil Dündar

26 Kasım 2019 11:08 | Kategori: Okudukça

Bittori, İspanya’da ETA’nın silah bıraktığı ve barışın başladığı gün, terör kurbanlarından biri olan kocası Txato’nun mezarını ziyaret eder. Eski dostları ve komşularının örgüte katılan oğluyla konuşup, cinayeti onun işleyip işlemediğini öğreneceğine yemin eder. Siyaset ve şiddetin halkları, aileleri ve bireyleri nasıl parçalayabildiğini etraflıca işleyen Anayurt, iki ailenin kaderlerini yıllar içinde kâh kesiştiren kâh birbirinden ayıran olayların dökümünü yaparak siyasi cinayetlerin insani boyutlarına ışık tutuyor. 

Bir grup silahlı insanın bir vatanın kime ait olduğuna, kimin onu terk etmesi ya da yok olması gerektiğine karar vererek işlediği bu cinayetlere ve nefret diline; totaliter ideolojiler doğrultusunda bir tarih uydurmaya çalışan insanların yarattığı hafızasızlığa ve unutmaya karşı bir roman Anayurt. Yakınlarımızın ve sevdiklerimizin birbirine sırt çevirmesini yahut sarılmasını sağlayan unsurlara odaklanan ustalıklı anlatısıyla Aramburu, Premio Strega Europeo (2018) ve Premio Nacional de Narrativa (2017) dahil pek çok ödüle layık görülen bu romanında günümüz kavgalarının acı sonuçlarını gösterirken duygularımız kadar düşüncelerimize de dokunuyor ve hayatı her açısıyla değerlendirmemizi öneriyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI