radyobir
radyobir

Apple, Starbucks ve Fiat'a vergi soruşturması

Avrupa Komisyonu, 3 AB ülkesindeki ayrıcalıklı muamele görüp görmediklerini belirlemek için Apple, Starbucks ve Fiat hakkında resmi sotuşturma başlatılmasına karar verdi.

16 Haziran 2014 10:46 | Kategori: Avrupa

Soruşturma kapsamında bu şirketlerin İrlanda, Hollanda ve Lüksemburg'da yaptıkları öne sürülen vergi anlaşmaları incelenecek.
Geçen yıl Amerikan Senatosu'nun bir komisyonu, İrlanda'yı Apple'a vergi konusunda ayrıcalıklı muamele yapmakla suçlamıştı.Vergi işlerinden sorumlu komisyon üyesi Algirdas Semeta, kararı açıklarken, "Adil vergi rekabeti yaşamsal önemdedir" dedi.
Avrupa Komisyonu'nun soruşturmasında söz konusu şirketlerin vergi ilişkilerinin AB'nin devlet yardımını düzenleyen kuralları ihlal edip etmediğine bakılacak.
'Transfer fiyatlandırması'
Komisyonun rekabetten sorumlu üyesi Joaquin Almunia da "Kamu bütçeleri üzerinde baskının olduğu mevcut ortamda çok uluslu şirketlerin adil vergi ödemesi özellikle önem taşıyor" dedi.
Almunia, bazı ülkelerin belli şirketlerin daha az vergi ödemesine göz yummasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Apple, İrlanda hükümetiyle özel bir vergi anlaşması bulunmadığını açıkladı. Şirketin açıklamasında "Apple, İrlanda'da iş yapan diğer uluslararası şirketlerle aynı kurallara tabiidir" denildi.
İrlanda Maliye Bakanlığı da Apple'a ayrıcalık tanınmadığını belirtti.
Arşatırma kapsamında bu şirketlerin daha az vergi ödemek için "transfer fiyatlandırması" yapıp yapmadığına bakılacak.
Söz konusu uygulamada, şirketler, asıl karlarını vergilerin düşük olduğu ülkelere kaydırıyorlar.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI