radyobir
radyobir

Ara Güler'in objektifinden

Dün akşam 90 yaşında İstanbul'da hayata veda eden Ara Güler, "Bana İstanbul fotoğrafçısı diyorlar. Ama ben dünya vatandaşıyım. Dünyanın foto muhabiriyim" demişti. 1961'de İngiltere'de yayımlanan Photography Annual'ın "dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri" dediği duayen fotoğrafçı ve gazeteci Ara Güler'in unutulmaz fotoğraflarından bazılarını derledik.

18 Ekim 2018 02:47 | Kategori: Yaşam




"Bana İstanbul fotoğrafçısı diyorlar. Ama ben dünya vatandaşıyım. Dünyanın foto muhabiriyim."



"Balıkçılara ilişkin röportajlar, benim en önemli ve en ciddi çalışmalarımdan biriydi."



"Güler'in çalışmaları ilerleme ve masumiyet konusunda, uzun yıllardır sorulan sorular sorar. Ve sonunda toplum için hangisinin önemli olduğuna ilişkin kararı toplumun kendisine bırakır." (Amateur Photographer dergisi)



"1950-60'lardan kalma İstanbul fotoğraflarım olmasa, o eski günler, bugün unutulmuş olacaktı."



"Ne zaman Güler'in İstanbul resimlerine baksam, yazı masama koşup bu şehir hakkında yazı yazmak istiyorum." (Orhan Pamuk)



"Salvador Dali gerçeküstü bir hava yaratıyordu. Poz vermek için değildi yaptığı; günlük yaşamında da gerçeküstü öğelerin peşindeydi."



Ünlü Rus film yönetmeni Sergei Parajanov dünya çapında takdir gören bir isimdi ama Sovyetler Birliği'nde zulme uğramıştı. Parajanov, Güler'le İstanbul'da buluşmuştu.



İstanbul'da bir Ermeni ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Ara Güler, gazetecilik mesleğine de yerel bir gazetede başlamıştı.



Ara Güler, yaşayan bir efsanedir. "İstanbul'un gözü" diye anılır.

Ara Güler bir seferinde İstanbul için "Eski şehirden hiçbir şey kalmadı. Şehrin estetiği değişti. Uygarlık ileriye gidiyor ama insanlar güzellik anlayışını kaybetti." demişti.

Güler'in fotoğrafları 1950'lerin, 60, 70'lerin İstanbulunu olduğu gibi korumuş birer sanat eseridir.

'Dünyanın foto muhabiri' Ara Güler hayatını kaybetti



"Eski şehirden hiçbir şey kalmadı. Şehrin estetiği değişti. Uygarlık ileriye gidiyor ama insanlar güzellik anlayışını kaybetti..."

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
İlgili Haberler
YUKARI