radyobir
radyobir

Arjantin'de orman yangınlarına ordu müdahale edecek

Arjantin Cumhurbaşkanı Alberto Fernandez, ülkenin Parana Deltası'nda iki haftadan uzun süredir devam eden orman yangınlarına müdahalede bulunulmasına yardım etmek için silahlı kuvvetleri görevlendirdiğini duyurdu.

21 Ağustos 2022 06:47 | Kategori: Latin Amerika

Fernandez, Twitter hesabından, ekolojik felaketlere engel olacaklarını belirterek "(Parana) Delta'da çevreyi ve milyonlarca Arjantinlinin sağlığını etkileyen yangınların devam etmesine göz yumamayız. Bu nedenle silahlı kuvvetlerin yangınları durdurması için derhal harekete geçmesi talimatını verdim." açıklamasında bulundu.

Çok sayıda helikopter ve ordu mensubunun görevlendirildiğini aktaran Fernandez, kasıtlı çıkarıldığı düşünülen yangınların sorumlularının bulunması için gerekli adımların atıldığını belirtti.

Santa Fe Eyalet Valisi Omar Perotti, Fernandez'den, Parana Deltası'ndaki yangınlara müdahale etmesi için orduyu görevlendirmesini talep etmişti.

Arjantin'in orta kesimlerinde bulunan, Buenos Aires eyaletinin kuzeyi ile Entre Rios ve Santa Fe eyaletlerinden geçen 14 bin kilometrekare genişliğinde, 302 kilometre uzunluğundaki Parana Deltası'nda süren orman yangınları 10 bin hektarlık alanı tahrip etti.

Duman, yangınların başladığı Rosario şehrine 300 kilometre uzaklıktaki başkent Buenos Aires'e kadar ulaşmıştı.

Her yıl ağustos ve ocak aylarında çıkan yangınların, büyükbaş yetiştiricileri tarafından otlak araziye alan açmak için kasıtlı olarak çıkarıldığı düşünülüyor.

Yangınlardan büyük zarar gören Santa Fe eyaletine bağlı Rosario şehrinde halk, yangınların kasıtlı çıkarılmasına karşı protestolar düzenlemişti.

Bölgede yıl başından bu yana 100 bin hektardan fazla alanın, bölgedeki sulak arazilere ve yaban hayata ciddi zarar veren yangınlar nedeniyle tahrip olduğu tahmin ediliyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI