radyobir
radyobir

Asrın Projesine 'dağıtım' krizi

Türkiye'den KKTC'nin Anamur bölgesine gidecek suyun dağıtımı konusunda Türkiye ile KKTC arasında kriz çıktı.

14 Eylül 2015 14:06 | Kategori: Bilim ve Teknoloji

Türkiye su dağıtımının KKTC’li belediyelerin batık olması nedeniyle özel bir kurum tarafından yapılmasını isterken KKTC yetkilileri bunu reddetti.

Türkiye; toplamda 106 kilometrelik mesafeyi aşıp, deniz altından Kuzey Kıbrıs’a su götürmeyi öngören projeyi 29 Ekim’de tamamlamayı planlıyor.

Ancak adaya hayat verecek suyun KKTC topraklarına akması beklenirken, iki devlet arasındaki su dağıtımında kriz çıktı. Dünyada bir ilk olan ‘Asrın Projesi’ için milyonlarca lira harcayan Türkiye; KKTC’deki belediyelerin borçlu olduğu ve tahsilat yapamadığı gerçeğinden hareket ederek, suyun dağıtımını özel bir yönetime vermek istiyor.

KKTC kanadı ise buna karşı çıkıyor ve "suyu biz yöneteceğiz” diyerek suyu belediyelerin oluşturduğu KKTC Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İşletmeleri (BESKİ) şirketinin de içerisinde olduğu ve devletin kuracağı Su Kurumu tarafından yönetilmesini talep ediyor. Türkiye, belediyelerin içerisinde olduğu borç batağını dikkate alarak bu öneriye sıcak bakmıyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI