radyobir
radyobir

Ataköy sahilindeki 2 inşaat mühürlendi

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Ataköy sahilde 160 parseldeki tarihi Baruthane'nin bulunduğu yerdeki proje inşaat ile 181 parseldeki Sea Pearl olarak bilinen proje inşaatın mühürleme yapılmak suretiyle durdurulduğunu bildirdi.

24 Haziran 2015 14:18 | Kategori: Ekonomi

Kerimoğlu, "Sahillerde yüksek katlı binaların yapılmasına karşı olduğumuz için mücadele veriyoruz. İnsanların sahile ulaşabilmesinin bir yöntemini bulacağız. Davalar sonucunda bunların tamamen yıkılması gayreti içindeyiz" dedi.

Kerimoğlu, tarihi baruthane binasını da içinde barındıran Ataköy sahilindeki otel ve çarşı kompleksiyle ilgili yeni alınan yargı kararlarını Bakırköy Belediyesi'nde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Ataköy sahilinin 1989'da turizm merkezi ilan edildiğini belirten Kerimoğlu, bunun iptali yönünde birçok dava açıldığını, Danıştay kararlarıyla kesin hükme bağlanması üzerine Ataköy sahilin turizm merkezi olarak imara açık alan ilan edildiğini söyledi.

Bülent Kerimoğlu, Bakırköy Belediye Başkanlığı'nca 2013'te imar mevzuatına göre, usulüne uygun olarak kabul edilen ve yürürlüğe konulan imar planları uyarınca inşaat izin ruhsatları verildiğini ifade ederek, "İmar Kanunu'yla yapı ruhsatı düzenleme görevi verilen belediyemiz, aynı zamanda imar planları uyarınca yapımına izin verilen inşaatın, imar planlarına, projesine ve yapı ruhsatına uygun olarak yapılmasını sağlamak için titizlikle denetleme görevini yerine getirmektedir" dedi.

1989'dan 2013'e kadar geçen planlama ve yapı inşaat ruhsat izinleri konusunda Belediye Başkanlığı'nın hiçbir görevi, sorumluluğu ve katkısı olmadığını vurgulayan Kerimoğlu, Bakanlar Kurulu kararıyla turizm merkezi olarak ilan edilen Ataköy sahilindeki turizm amaçlı 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planların kabulüyle turizm teşvik kanunu uyarınca turizme yönelik yapılara izin verilmesi gerektiğini, bu nitelikteki yapıların ne yazık ki kamuoyunun tepkisini çeken otel, rezidans, apart otel gibi yüksek katlı inşaatlar olduğunu dile getirdi.

"Keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmadı"

Ataköy sahilindeki yapılaşmalarla ilgili hukuki kararlara göre uygulamaların devam ettiğini belirten Kerimoğlu, dün itibarıyla 181 parseldeki Sea Pearl inşaatı ile 160 parseldeki tarihi Baruthane'nin yer aldığı inşaatın mühürleme yapılarak durdurulduğunu söyledi.

Kerimoğlu, işlemlerin mahkeme kararlarına dayalı olarak yapıldığını belirterek, inşaatın devam etmesi halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ihtimalini engellemek amacıyla kamu yararına tedbiren mühürleme yapıldığını, dava sürecinin devam ettiğini kaydetti.

Ataköy, 181 parseldeki inşaata ilişkin İstanbul 10. İdare Mahkemesi'nin verdiği keşif ve bilirkişi incelemelerinin yapılması kararının uygulamaya konulmadığını ifade eden Kerimoğlu, bu yapılıncaya kadar doğabilecek zararlardan dolayı inşaatın mühürlendiğini vurguladı.

Kerimoğlu, 160 parsele ilişkin de İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nin kararı üzerine, mühürleme işleminin kaldırılmaksızın devam ettirildiğini anlattı.

Kıyı kenar çizgisi

Basın mensuplarının 181 parseldeki inşaatla ilgili konut satışı reklamı yapıldığı yönündeki soruları üzerine Kerimoğlu, konut adıyla satış yapmanın mümkün olamayacağını söyledi.

Böyle bir durumda belediye olarak hukuki girişimler yapılacağını belirten Kerimoğlu, "Bu bölgede turizm imarına dönük bir satış varsa incelenecek. Henüz bilirkişi keşif incelemesi yapılmadı. Orada satışları engellemek amacıyla kamuoyunun yanlış yönlendirilmemesi için mühürlenme yapıldı" dedi.

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, sahillerin vatandaşlara ait olduğunu ifade ederek, sözlerini, "Sahillerle yurttaş arasında bağ kesilirken bu iklime de zarar verir. Sahillerde yüksek katlı binaların yapılmasına karşı olduğumuz için mücadele veriyoruz. Mücadeleye devam edeceğiz ama sonuç olmak çok da mümkün görünmüyor. 50 metrelik kıyı kenar çizgisinin kullanılması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. İnsanların sahile ulaşabilmesinin bir yöntemini bulacağız. Davalar sonucunda, bunların tamamen yıkılması gayreti içindeyiz" diye tamamladı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI