radyobir
radyobir

Avrupa'da selden ölenlerin sayısı 168'e yükseldi

Almanya ve Belçika'da şiddetli sağanak yağış ve seller nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı artmaya devam ediyor. Almanya'da sel felaketi nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 141'e, Belçika'da da 27'ye yükseldi.

18 Temmuz 2021 09:45 | Kategori: Avrupa

Almanya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg'da Çarşamba gününden bu yana devam eden sağanak yağış ve sellerin yarattığı felaketin bilançosu giderek ağırlaşıyor.

Almanya'nın batısındaki Rheinland-Pfalz'da ölü sayısı 98, Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde de 43 olarak kaydedildi. Böylelikle Çarşamba günü başlayan şiddetli sağanak yağış ve seller nedeniyle hayatını kaydedenlerin sayısı 141'e yükseldi.

Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Cumartesi öğleden sonra Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki afet bölgesini ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı, Almanya halkını, felaketzedelerle dayanışmaya çağırdı. Steinmeier, afet bölgesinde tanık olduğu görüntüleri, "yürek parçalayıcı" olarak değerlendirdi.

Kuzey Ren-Vestfalya'da, arama kurtarma çalışmalarına yaklaşık 22 bin itfaiye, polis, acil servis ve teknik yardım teşkilatı personeli katılıyor.

Kuzey Ren-Vestfalya Başbakanı ve Hıristiyan Birlik partilerinin federal başbakan adayı Armin Laschet, şiddetli sağanak yağış ve selleri, "yüzyılın felaketi" olarak nitelendirdi. Laschet, felaketin yaşandığı kasaba ve köyleri yeniden inşa etmek için, bürokratik engellere takılmadan gerekli kaynağı aktarma sözü verdi.

Laschet'e 'ciddiyetsizlik' eleştirisi

Armin Laschet'in, Cumhurbaşkanı Steinmeier'in Erftstadt'ta düzenlediği basın toplantısı sırasında, arka planda bazı kişilerle şakalaşarak gülmesi, sosyal medyada tepkilere neden oldu.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Kuzey Ren Vestfalya Başkanı Thomas Kurschaty, Başbakan Laschet'in felaket bölgesindeki tavrını, "Buna inanamıyorum, gerçekten şaşırdım" diye değerlendirdi.

SPD Genel Başkan Yardımcısı Kevin Kühnert de, Twitter mesajında, Laschet için, "Bu bir karakter meselesi" ifadesini kullandı.



Kuzey Ren-Vestfalya Başbakanı ve Hıristiyan Birlik partilerinin federal başbakan adayı Armin Laschet

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Pazar günü afet bölgesine giderek, yetkililerden bilgi alacak.

Belçika'da da sel felaketi nedeniyle ölenlerin sayısı 27'ye çıktı. Cumartesi öğleden sonra 4 kişinin cesedine daha ulaşıldı. Belçika makamları, en az 103 kişinin de kayıp olduğunu belirtiyor.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, felaketin yol açtığı yaraların sarılması için Avrupa Dayanışma Fonu'na destek başvurusu yaptıklarını söyledi.

Hollanda'da, Maas ve Rur nehirlerinde su seviyesi yükselmeye devam ederken, tehlikenin hala geçmediği vurgulanıyor. Hollanda itfaiyesi, Maas nehrinin suları tarafından 100 kilometre sürüklenen bir ineği kurtardı. Belçika sınırında suya kapılan ineğin, 100 kilometre uzaklıktaki Nijmegen kentine kadar sürüklendiği bildirildi.



Bad Neuenahr kenti

Almanya ve Hollanda'da, afet bölgesine gelen "felaket turistleri", arama kurtarma çalışmalarını olumsuzu etkiliyor. Yetkililer, meraklıların, afet bölgesinden uzak durması çağrısında bulunuyor. Hollanda makamları, çağrılara uymayan felaket turistlerine para cezası uygulanacağını açıkladı.

Almanya'da polis, can kayıplarının daha da artabileceğini belirtiyor.

Cuma akşamı Rur Nehri üzerindeki bir barajın yıkılması üzerine, Kuzey Ren -Vestfalya'daki Ophoven bölgesi boşaltıldı. Bölgede yaşayan yaklaşık 700 kişi, evlerinden çıkarılarak güvenli bir yere yerleştirildi.

Almanya yetkililere göre, barajın yıkılmasına, sınırın karşısında Hollanda'nın aldığı önlemler neden oldu. Hollanda'nın su baskının önlemek amacıyla Rur ve Maas nehirlerine giden noktalardaki vanaları kapatması, Almanya'daki baraj sularının birikmesine neden oldu.

Birlik partilerinin, Angela Merkel'den boşalacak  başbakanlık görevine aday gösterdiği NRW Başbakanı Armin Laschet, felaketle ilgili çalışmalar sırasında iklim değişikliği önlemleri konusunda eleştirilere de hedef oluyor. 

İklim politikasının seçim kampanyasının daha sonraki bir noktasında düzgün bir şekilde tartışılacağını savunan Laschet, "Fakat şu anda insanların ilgilendiği şey, önümüzdeki on ila 20 yıl içinde ne olması gerektiğine dair teorik tartışmalar değil. Bu tür felaketlerin tekrar tekrar olduğunu öğrenmemiz gerekecek. Bugün Almanya'da sıfır karbondioksit salacak olsak bile, bu tür hava olayları yine de başımıza gelebilir" dedi. 



Belçika Başbakanı Alexander De Croo (Açık VLD) ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, çalışmaları yerinde izlemek amacıyla felaketin etkilediği Rochefort''a gitti

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, şiddetli sağanak yağış be sellerin, iklim krizinin bir sonucu olduğunu düşünüyor.

Hollanda'da ise, ülkenin güneyinde Ren nehrinin kollarındaki su seviyesi en yüksek düzeye ulaştı. Çok sayıda evin boşaltıldığı Roermond ve Venlo kentleri hala su baskını tehdidi altında.

Cumartesi akşam saatlerinde nehirlerdeki su seviyesinin tamamen zirveye ulaşması bekleniyor.

Cuma günü evlerinden tahliye edilen 10 bin Venlo sakininin hala eve dönmesine izin verilmiyor. Roermond'da da çok sayıda kişi 2 günden bu yana evlerine dönemiyor.

Hollanda - Almanya sınırında askeri birliklerin yanı sıra,  Hollandalı ve Alman gönüllüler de acil durum serlerinin oluşturulması için birlikte çalışıyor.

Almanya ve Belçika'da can kaybı neden yüksek?

Hollanda medyasına göre, Almanya ve Belçika'da çok sayıda can kaybı olmasına rağmen, şiddetli yağış ve seller Hollanda'da daha fazla tahribat yarattı. 

Ancak su baskınlarına karşı, 25 yılda 10 milyar euro harcayan Hollanda, yaptığı önleyici hazırlıklar ve doğal yapısı sayesinde, yaşanan felaketi daha az can kaybıyla atlatabildi.

Almanya ve Belçika'da can kayıplarının yüksek olmasının nedeni, yerleşim yerlerinin konumundan kaynaklanıyor. Özellikle Almanya'da yüksek vadilerin eteğindeki tepeler arasına kurulan köy ve kasabalar, felaketten ağır biçimde etkilendi.

Uzmanlara göre, normalden 20 kat daha fazla yağan yağmur sırasında, sel suları kısa sürede alçak bölgelere inerek, 10 dakika içinde 2 - 3 metre yüksekliğe ulaştı. Bu durumda evlerin zemin katlarında yaşayanların çok fazla kurtulma şansı bulunuyor.

Biriken sel sularının alt katlardaki kapıların açılmasını engellediğini vurgulayan uzmanlara göre, zemin katlarda yaşayanların kurtulması giderek imkansız hale geliyor.

Almanya ve Belçika'da kaydedilen ölümlerin büyük bölümünün bu nedenle yaşandığı belirtiliyor. Almanya'da sel sularının yarattığı heyelan da, can kayıplarının artmasında etkili oldu.



Hollanda sel bölgesi

Bakım evindeki 12 engelli sel sularında boğuldu

Koblenz polisinden yapılan açıklamada, "ölü sayısının daha da artmasının beklendiği" belirtildi.

Almanya medyasına göre, Ahrweiler ilçesine bağlı Sinzig köyündeki bir özel bakım merkezinde kalan 12 engelli, sel sularında boğularak öldü.

Bakım evi yöneticisi Stefan Möller, aniden bastıran sağanak ve seller nedeniyle, itfaiyenin binanın boşatılmasını istediğini ancak yan binada bulunan gece bekçisi engellilerin bulunduğu bölüme gidene kadar, suyun giriş çıkışları çoktan kapattığını söyledi.

Alman yönetici, yaşananları "korkunç" diye tanımladı ve çalışanlarının yaşadıkları travmaya rağmen diğer sakinleri güvenli hale getirmek için çalıştıklarını belirtti.

Yağmacılar gözaltına alındı

Almanya'daki bir polis sözcüsüne göre, Kuzey Ren-Vestfalya'da selin en fazla etkilediği Eschweiler ve Stolberg şehirlerinde dükkanları yağmalama girişiminde bulunan 5 kişi gözaltına alındı. 

Yüzlerce polis Perşembe günü terk edilmiş evleri ve işyerlerini yağmadan korumak için görev başındaydı. 

Sağanak yağışların devam etmesi nedeniyle Belçika ve Almanya'da barajlar ile çok sayıda evin çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

Sağanak yağışın en fazla etkili olduğu Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya ve Rheinland-Pfalz eyaletleri ile Belçika'nın doğusu ve Hollanda'nın güneyi afet bölgesi ilan edildi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI