radyobir
radyobir

Avrupa'da zehirli madde içeren milyonlarca yumurta toplatıldı

Almanya'dan Hollanda'ya giden milyonlarca yumurtada insan sağlığına zararlı 'fipronil' maddesinin bulunduğunun ortaya çıkması üzerine Hollandalı yetkililer alarma geçti. Ülkede 200'e yakın çiftlik geçici olarak kapatılırken, vatandaşlara da belli çiftliklerin ürettiği yumurtaları yememe çağrısı yapıldı.

03 Ağustos 2017 16:12 | Kategori: Dünya

Almanya üzerinden Hollanda'ya giden milyonlarca yumurta, yüksek oranda fipronil (hayvanlara verilen ve insan için zehirli kabul edilen dış parazit ilacı) içerdiğinin ortaya çıkması üzerine toplatıldı. Hollanda'da 180 çiftlik geçici olarak faaliyetini durdururken yetkililer sorunun boyutunu öğrenebilmek üzere inceleme başlattı.

Hollanda gazetesi Trouw'a göre yetkililer zehirli yumurtaların İngiltere, Fransa ve Polonya'ya da gönderilmiş olabileceğinden endişeleniyor, ancak henüz bu yönde yapılmış herhangi bir bildirim bulunmuyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre fibronil, sürekli alınması halinde, insanda böbrek, tiroid ve ciğerlerde hasara yol açabiliyor.

'YUMURTALARI KONTROL EDEMİYORUZ ÇÜNKÜ HEPSİ YENİLDİ'

Bir diğer gazete De Volkskrant ise söz konusu bileşenlerin Hollanda çiftliklerinde yıllardan beri kullanıldığını aktardı. Hollanda Gıda ve Ürün Denetleme Otoritesi (NVWA) ise gazeteye konuşarak yumurtaların bu dönem zarfında müşterilere satılıp satılmadığını söyledi. Sözcü "Bunu kontrol etmemizin bir yolu yok çünkü yumurtalar yenildi” diye konuştu.

NVWA geçen pazartesi durumla ilgili bir açıklama yaparak tüketicileri özellikle 27 çiftlikten uzak durmaları yönünde uyarmıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI