radyobir
radyobir

Avrupa'dan AstraZeneca'ya onay

AB Komisyonu, Avrupa İlaç Ajansı'nın onayının ardından AstraZeneca aşısının AB içinde kullanımına izin verdi. Komisyon Başkanı von der Leyen, şirkete 400 milyon dozluk sevkiyat taahhüdünü bir kez daha hatırlattı.

30 Ocak 2021 11:19 | Kategori: Dünya

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) olumlu değerlendirmesi sonrasında AstraZeneca aşısının AB pazarında kullanımına izin verdiklerini bildirdi.

AB ile AstraZeneca şirketi arasında aşı dozlarının sevkiyatındaki kısıntılar nedeniyle yaşanan gerginlik sürerken von der Leyen şirkete taahhütlerini yeniden hatırlattı. AB Komisyonu Başkanı, "Şirketten, üzerinde anlaşıldığı üzere 400 milyon dozun teslim edilmesini bekliyorum. Avrupalılar için, komşularımız ve dünyadaki partnerlerimiz için aşının güvenceye alınmasında elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Komisyon'un izni öncesinde Avrupa İlaç Ajansı aşının 18 yaş üstü için kullanımına onay vermişti. Açıklamada aşının klinik deneylerde yaklaşık yüzde 60'lık etkinlik gösterdiği belirtilmiş, ancak deneylerde 55 yaş üstünden az sayıda denek bulunduğuna da işaret edilmişti.

Aşının 55 yaş üstüne ne şekilde tesir ettiğiyle ilgili sonuca varabilecek yeterli verinin bulunmadığını belirten EMA, "yine de bu yaş grubunda bağışıklık tepkisi gözlemlenmesinden ve diğer aşılardaki deneyimlerden yola çıkarak aşının koruma sağlamasının beklendiğini" kaydetmişti.

Alman uzmanlar 65 yaş üstüne tavsiye etmemişti

Alman Aşı Komisyonu, aşıyla ilgili dün yaptığı güncellemede AstraZeneca'nın 65 yaş üzerindeki etkinliği konusunda elde yeterli veri bulunmadığını belirterek bu nedenle sadece 65 yaş altına uygulanmasını tavsiye etmişti. 

AstraZeneca böylece şimdiye kadar AB içinde kullanım için izin alan üçüncü aşı oldu. Daha önce yine mRNA yöntemiyle üretilen BioNTech/Pfizer ve Moderna'nın aşıları kullanım izni almıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI