radyobir
radyobir

Avrupa'nın başkentinde bombacı avı

Paris saldırılarının elebaşlarından Salah Abdeslam'ın (26) Brüksel'de olduğunun iddia edilmesinin ardından AB ve NATO'nun da merkezinin bulunduğu Belçika başkentinde dün alarm verildi. Metro durdu. Asker, polise destek için sokağa indi. Kentin her daim kalabalık Grand-Place meydanı ve sokaklar boşaldı.

22 Kasım 2015 08:38 | Kategori: Terör

Sokaklardan diplomatik heyet konvoyları eksik olmayan Avrupa Birliği’nin başkenti Brüksel’de artık askeri araç konvoyları dolaşıyor. Paris saldırılarına karıştığı belirlenen ve aktif şekilde aranmasına rağmen bir türlü bulunamayan Salah Abdeslam’ın hâlâ Brüksel’de olduğuna yönelik iddialara, düzenlenen operasyonlarda ‘kilit bir ismin’ gözaltına alınması ve çok sayıda silah bulunması eklenince terör korkusu tetiklendi. İstihbarat ve güvenlik birimlerinin birden fazla kişinin, patlayıcı ve silahlarla birden fazla noktada eşzamanlı saldırı düzenleyebileceğine yönelik somut veriye ulaşması üzerine tehdit seviyesi en üst düzey olan 4’e yükseltilen Brüksel diken üstünde.

Keskin nişancı yerleştirildi

Tehdit seviyesinin en üst düzeye yükseltilmesi olası bir saldırı riskinin arttığına işaret ediyor. Sadece başkent bölgesi için geçerli olan 4 seviyesi, beraberinde Brüksel’in hiç de alışık olmadığı önlemleri getirdi. Noel dönemine girmeye hazırlanılan şu günlerde normalde insandan geçilemez düzeyde kalabalık olması gereken sokaklar, haftanın her günü, her türlü hava şartında turistlerin akınına uğrayan şehrin sembol meydanı Grand-Place neredeyse bomboş. Toplamda 69 duraktan oluşan metro sistemi tamamen durdurulurdu. AB binalarının hemen yanındaki Schuman tren istasyonu da kapatıldı.

Dükkanlar ve alışveriş merkezleri kepenk indirdi. Grand Place’taki bazı binalara keskin nişancılar yerleştirildi. Konserler ve geniş katılımlı organizasyonlar, spor karşılaşmaları iptal edildi, sinema kompleksleri kapatıldı.Yaklaşık 18 yıldır bu şehirde yaşayan biri olarak Brüksel’i ilk kez bu kadar cansız, karamsar ve tedirgin ruh hali içinde gördüm. Tedirginlik, ulusal güvenlik toplantısı sonrası "Dikkatli ve tedbirli olun ancak paniğe kapılmayın” diyen Başbakan Charles Michel olmak üzere tüm siyasilerin yüzüne net şekilde yansımış durumda.



Tehdit analiz birimi OCAM tarafından tavsiye edilen Belçika hükümeti tarafından uygulamaya sokulan önlemler bugün akşamüstüne kadar sürecek. Gerekli görülmesi halinde önlemler uzatılacak. ABD başta olmak üzere çok sayıda ülke Belçika’da bulunan vatandaşlarına "Brüksel uyarısı” yaparak kalabalık yerlerden uzak durulmasını ve dikkatli olunmasını istedi.

Kimyasal iddiası

Bir yandan güvenlik önlemlerini artıran Belçika makamları diğer yandan da bazıları Paris saldırılarıyla bağlantılı olmak üzere çeşitli noktalarda aramaları sürdürüyor. Dün özellikle Belçika medyasında dile getirilen ve aramalarda "kimyasal madde ve patlayıcı” bulunduğuna yönelik haberler ise Federal Savcılık tarafından yalanlandı.

‘Kendini patlatabilir’

Önceki gün Brüksel’de görüldüğü yönünde haberlerin yayıldığı Salah Abdeslam’ı Paris’ten Brüksel’e getiren ve halen tutuklu bulunan kişiler arasında yer alan Hamza Attou’nun avukatı Carine Couquelet, müvekkilinin Abdeslam’ın patlayıcıyla donatılmış bir kemer taşıyor olabileceğine dikkat çektiğini söyledi. Couquelet, "Müvekkilimin son açıklamalarına göre Salah çok sinirli ve kendini patlatmaya hazır durumdaymış. Yol boyunca çok az konuşmuşlar, ancak müvekkilim ciddi şekilde korkmuş. Bana silahlardan bahsetmedi ama geniş bir ceketten, belki bir patlayıcı kemer ya da ona benzer bir şey olabileceğinden bahsetti” dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI