radyobir
radyobir

Ay Işığında İzler Bırakan Gökbilimcinin Salyangozu

Yazar: Ayşe Dündar Yitik Ülke Yayınları

25 Kasım 2019 12:01 | Kategori: Okudukça

Otuz beş yıllık bir eczacı olan Ayşe Dündar’ın hayallerinin peşinden giderek çıkarttığı ilk öykü kitabı "Gökbilimcinin Salyangozu”, Yitik Ülke Yayınları’ndan çıktı.

Ölümsüzlüğe varmanın yolunun, sözcüklere benzeri olmayan anlamlar yüklemekten geçtiğini kanıtlayan Ayşe Dündar, on iki öyküden oluşan kitabında, ironik göndermelerle okuyucunun aklını başından alıyor. Adını içindeki öykülerden birinin kahramanından alan kitapta, yazara 2019 yılı "Fakir Baykurt Öykü Yarışması”nda birincilik getiren "Macar Çocuktan Mektup” öyküsü de yer alıyor.

Tanıdığımız pek çok insanın yanında, sıradan insanların sıra dışı hayatlarını anlatan ve ilk olarak, eczanesinde insanlara yardım eden, onlara şifa verme duygusu içinde yaptığı işini çok seven Dündar, öykülerindeki güzel sözcüklerin de şifa verdiğini anlatıyor.

Usta Şair Akgün Akova’nın kitabın arka kapağında dediği gibi; "Bizi bir evren temizlikçisiyle tanıştırırken; bir köpekle sıfırı yan yana getirirken, Erciyes Dağı’nın üzerinde bulutlardan bir La Sagrada Família uçururken; bir Macar çocuğun, oğlu Memed’e yazdığı mektubu gizlice Nazım Hikmet’in cebine koyarken; gökbilimci Kepler ile ay ışığında parlayan izler bırakan bir salyangozu bir bahçede buluştururken öyküler değil, sözcüklerden anıtlar yaratıyor sanki. Öylesine titiz yontuyor ki anlamları ve öylesine ironik göndermelerle aklımızı başımızdan alıyor ki, size bir kitap değil, bir ustalık belgesi uzatıldığını anlıyorsunuz okurken.”

Kalemini kullanarak bir değirmenden tam on iki rüzgâr çıkarmayı başaran eczacı yazar Ayşe Dündar, rüzgarların yaralarını sayfalarla saran bir gökyüzü hemşiresi gibi. Okuyucular ise bu kitapta gerçeküstü hikayeleri gerçekmiş gibi kabullenip, gerçeğin ise çılgınlıklar yapmasına göz yumacakları bir yolculuğa çıkacaklar.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI