radyobir
radyobir

Aylar sonra binlerce kişi kurtlarını döktü

Aşılama hızı yüksek olan ya da Yeni Zelanda gibi koronavirüs vaka sayılarını düşük seviyede tutmayı başaran ülkeler, koronavirüs kısıtlamalarının kaldırma yolunda hazırlanan pilot uygulamalara ağırlık verdi. Son olarak İngiltere'de 2 günlük test etkinliği kapsamında yaklaşık 6 bin kişi sosyal mesafe ve maske derdi olmaksızın 'eskisi gibi' eğlendi.

02 Mayıs 2021 07:09 | Kategori: Avrupa

İngiltere 1 yıldan uzun süredir ilk kez vatandaşların gece kulübünde dans edip müzik dinlemesine izin verilen bir etkinlik düzenlendi.

Koronavirüs vakalarında artışa neden olmayacak şekilde sosyal mesafe kurallarının gevşetilip gevşetilemeyeceğini görmek isteyen hükümetin bu deneme etkinliği kapsamında binlerce kişi Liverpool'daki bir gece kulübünde eğlendi.

Sven Vath, the Blessed Madonna ve Jayda G'nin sahne aldığı cuma günkü etkinlikte 18-20 yaş aralığındaki yaklaşık 3000 kişi sosyal mesafe kuralı ve maske olmaksızın eğlendi. Katılımcılardan etkinlikten önceki 24 saat içinde alınmış negatif koronavirüs test sonucu istendi.

Fatboy Slim'in sahneye çıktığı ikinci günde de yine 3000 kişi gece kulübüne kabul edildi.

Bugün Londra'daki Wembley Stadyumu'nda on binlerce kişinin katılacağı kupa finali de bu pilot programın parçası kabul ediliyor.

İngiltere'de 12 Nisan'da barlar ve restoranların açık alanları yeniden açıldı. 17 Mayıs'tan itibaren de kısıtlamaların kapalı mekanlar ve spor etkinliklerini içerecek şekilde kaldırılması bekleniyor.

Başbakan Boris Johnson, sorun çıkmaması durumunda kısıtlamaları haziran ayında tamamen kaldırmayı planlıyor.

İngiltere'nin aşılama hızı diğer Avrupa ülkelerinden çok daha yüksek olsa da dünyada en yüksek koronavirüs vakası kaydedilen 5. ülke.



'Koronavirüsün çıkış noktası' Vuhan'da binlerce kişiyle müzik festivali

Koronavirüs yokmuşçasına eğlenebilenlere dair bir diğer haber de pandeminin çıkış noktası olarak bilinen Çin'in Vuhan kentinden geldi. Strawberry (Çilek) Müzik Festivali'ne binlerce kişi katıldı.

Çin'de büyük şehirlerde aşılama oranının yüksek olması da halkın daha az korkup daha çok seyahat planı yapmasında bir etken. Reuters ajansına konuşan ekonomist Nie Wen, seyahat edenlerin sayısının 300 milyonu bulabileceğini söyledi ki bu sayı ABD nüfusuyla hemen hemen eşdeğer. 

Reuters ajansına konuşan organizatörler bu yıl katılımın sınırlı tutulduğunu, dün yaklaşık 11 bin kişinin alanda olduğunu aktardı. Bazı kişiler maske takarken bazılarının da hiç takmadığı görüldü. 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Gao Yuçen, "Geçen yıl Vuhan'da koronavirüsten çok çektik. Bugün ulaştığımız duruma gelmek kolay olmadı. İnsanlar büyük çaba sarf etti, büyük bedel ödedi" dedi.

Çin cuma günü yurtdışı kaynaklı 16 yeni koronavirüs vakası kaydetti. Toplam vaka sayısının 90 bin 671 olduğu Çin'de ölen 4 bin 636 kişinin çoğu Vuhan sakini.

Cuma günü yaklaşık 11.6 milyon koronavirüs aşısı yapan Çin'de toplam aşılama sayısı da 265 milyonun üzerinde.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI