radyobir
radyobir

Bakandan itiraf: "İhmalkar davrandık!.."

Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon, polis teşkilatının, Türkiye tarafından sınır dışı edilen ve Suriye'de terör faaliyetlerinde bulunduğu belirtilen İbrahim El Bakraoui konusunda 'ihmalkar' davrandıklarını söyledi.

26 Mart 2016 08:28 | Güncelleme :26 Mart 2016 09:44 | Kategori: Dünya

Belçika Parlamentosu’ndaki özel bir oturumda konuşan Jambon, Brüksel'deki saldırıları gerçekleştiren teröristlerden biriyle ilgili Türkiye'nin uyarısını ele almada hata yaptıklarını kabul etti.

‘SAVAŞÇI OLDUĞUNU ANLAMAK İÇİN

Türkiye'deki Belçikalı irtibat görevlisinin, Bakraoui'nin yakalandığını öğrendiği 20 Haziran ve sınır dışı edildiği 14 Temmuz arasında ‘neredeyse hiçbir şey yapmadığını’ kaydeden Belçikalı Bakan, şöyle devam etti:

"Tüm teşkilatın ya da bunların yöneticilerinin değil tek bir kişinin ihmalkar davrandığı ve görevine kendini adamadığından başka bir sonuca ulaşamıyorum. Polis teşkilatı içindeki biri, ihmalkar davrandı ve terörizm bağını hemen hissedebileceğiniz bir meselede proaktif değildi. Bakraoui, 10 yıl hapse mahkum edilmiş. Türkiye üzerinden Suriye sınırına gitmeden önce birkaç yıl yatmış. Onun bir yabancı savaşçı olduğunu anlamak için terör uzmanı olmanız gerekmiyor."

İSTİFASINI SUNDU

Jambon, salı günü meydana gelen saldırıların ardından, politik sorumluluğu alarak istifa etmek istediğini ancak Başbakan Charles Michel’ın görevine devam etmesini istediğini de hatırlattı.

RAPOR YAZILACAK

Dışişleri Bakanı Reynders ise, Belçika polisiyle irtibata geçenin Türk polisi olduğunu ancak yazışmanın elektronik ortamda yapılmasının alışılagelen bir uygulama olmadığını, dolayısıyla irtibat görevlisinin bilgilendirilmesinin zaman aldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yozgat’ın Sorgun ilçesindeki Belediye Meydanı’nda toplu açılış törenine katılarak konuşma yaptı.

Adalet Bakanı Geens ise, Bakraoui'nin terör bağlantısının Aralık 2015'te fark ettiklerini belirterek, "Kardeşinin (Halid El Bakraoui) Paris saldırılarıyla bağını ortaya koyan delillere ulaştık. Ki bunlar bizi İbrahim El Bakraoui de götürebilirdi" diye konuştu.

Komisyon, değerlendirmesini yapıp bir rapor yayımlayacak.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI