radyobir
radyobir

Bakıcı arayan binlerce aile tedirginlik yaşıyor

Türkiye'de sıkça gündeme gelen evde bakıcı şiddeti olayları; hastası, bakıma muhtaç yaşlısı veya engelli bir bireyi olan binlerce aileyi tedirgin ediyor. Bakıcı tercihlerinde yapılan hataların yaşanan olumsuz olaylara neden olduğunu belirten Evde Bakım Hekimi Tayyar Vardar, bakıcı seçimlerinde karasızlık yaşayan ailelerin arttığını, bu nedenle bakıcıların uygulamalı ve iki aşamalı bir eğitimin ardında yeterliliğinin ölçülmesi gerektiğini söyledi. Tayyar Vardar, verilen eğitim ardından yeterli bulunan bakıcıların aileler tarafından tercih edilmesinin yaşanabilecek olumsuz olayların önüne geçmesinde büyük rol oynayacağını dile getirdi

15 Mayıs 2018 11:04 | Kategori: Yaşam

Yaşlanan nüfusun artmasına bağlı olarak yaşlandıkça ortaya çıkan sağlık sorunları, fiziksel fonksiyonel kapasitenin düşmesi, kronik hastalıkların artması evde özel bakıma ihtiyacı olan yaşlılar için bakıcı hizmetini zorunlu hale getirebiliyor. Aile üyelerinin bakım konusunda yetersiz kaldığı durumlarda tercih edilen bakıcı hizmetleri, yapılan yanlış tercihler nedeniyle bazen acı tecrübelerle son bulabiliyor. Özellikle daha uygun bütçeli olduğu düşünüldüğü için profesyonel olmayan bakıcıların tercihi şiddet ve taciz gibi olayların sıkça duyulmasına neden olabiliyor. Bakıcı tercihlerinde yapılan yanlış seçimler nedeniyle ortaya çıkan acı olayların hasta yaşlısı bulunan ve bakıcı hizmeti almak isteyen binlerce aileyi endişelendirdiğini belirten Medical Center Evde Bakım Hizmetleri Hekimi Tayyar Vardar, bu konuda ailelerin nerelerden destek alacağını karar vermekte zorlandığını söyledi.Genellikle ailelerin bakıcı ihtiyacının danışmanlık şirketleri gibi sağlık dışı kurumlarından ya da bireysel çalışanlardan temin etme yoluna gittiğini ifade eden Tayyar Vardar, bu yöntemlerle alınan hizmette genellikle bilgi, tecrübe ve disiplin eksikliği sorunlarının yaşandığını dile getirdi.

Bakıcınızı bir sağlık uzmanına dönüştürebilirsiniz

Türkiye’de yaşanan bakıcı sorunlarının, bakıcıların eğitime tabi tutarak uzman kuruluşlar tarafından denetlenmesinin bir çözüm olabileceğin belirten Medical Center Evde Bakım Hizmetleri Hekimi Tayyar Vardar, özellikle kronik bir rahatsızlığı olan yaşlıların bakımında sağlık eğitimi almamış bakıcıların yapacağı hataların telafi edilemez sonuçlar doğurabileceğini anlattı. Tayyar Vardar şöyle konuştu: "Türkiye’deki binlerce aile, bakım konusunda yetersiz kaldığı hastası, bakıma muhtaç yaşlısı veya engelli bir bireyi için evde bakımı tercih ediyor. Bazı aileler bu hizmeti, ekonomik nedenlerden ötürü yabancı ülkelerden gelen veya ülkemizde alanında uzman olmamasına rağmen bireysel olarak veren kişilerden alıyor. Bakıcı olmamasına rağmen bu hizmeti veren çalışanları tercih etmek ve onlardan tam bir bakıcılık hizmeti beklemek son dönemlerde yaşadığımız acı olayların nedeni olarak gösterilebilir. Ekonomik nedenlerden ötürü aileler bu alanda kurumsal bir hizmet alamayabiliyor. İşte buna bir çözüm bulabilmek için bakıcı seçilirken sağlık alanında uzman kuruluşlar tarafından bakıcınıza eğitim aldırabilir, uygulamalı aşamalardan geçirerek yeterliliğini test ettirebilirsiniz.İstanbul’da Medical Center tarafından verilen bakıcı eğitimi hizmeti sayesinde, bakıcınızın, uzman evde bakım hemşirelerinden alacağı eğitimle bakımını yaptığı hastanın hastalığı ile ilgili temel bilgileri öğrenmesi, yaşanan hastalık süreci ile ilgili risklerin neler olabileceğini kavrayabilmesi, ilaçları düzenlemesi, doğru ilaç takibinin planlanması, hastaya uygun beslenme yöntemleri ve dikkat edilmesi gereken detayları öğrenmesi sağlanabilir.”

Hastanın risk durumuna göre kurumsal hizmet tercih edilmeli

Evde bakım hizmeti şeklinin hastanın hastalık durumuna göre belirlenmesi gerektiğini ifade eden Medical Center Evde Bakım Hizmetleri Hekimi Tayyar Vardar, acil durumlarda ya da doktor hizmeti gerektiği durumlarda bireysel bakıcılık hizmetinin yetersiz kalabileceğini ve bu anlamda hepsini bir bütün olarak sunabilen kurumsal evde bakım firmalarının tercih edilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI